Православната църква в Русия призова жените да се въздържат от аборти и вместо това да дават децата си в църковни институции, съобщава ДПА.

"Родете детето и го предайте на нас, Църквата, и ние ще направим всичко възможно, за да го отгледаме и да го изправим на крака", увери главата на Руската православна църква патриарх Кирил във видеообръщение.

С това предложение той също така иска да помогне за облекчаване на демографския проблем на най-голямата като територия страна в света.

Русия с невиждан от доста години голям спад на населението

Русия с невиждан от доста години голям спад на населението

Над 510 хил. души по-малко само за година

"Ние сме голяма страна и трябва да станем повече", настоя патриархът на Москва и цяла Русия. Според него един от начините е да се правят по-малко аборти.

Едва наскоро руският президент Владимир Путин призова за повече помощ за семействата. Той вижда ниските доходи като пречка за раждането на повече деца.

Миналата година населението на Русия се сви с половин милион до 146,2 млн. души, отчасти заради многото смъртни случаи по време на пандемията от коронавируса. Населението се топи от години заради тежкото икономическо положение на много семейства.

Умира ли Русия?

Умира ли Русия?

Путин казва, че руснаците са заобиколени с врагове. Една от най-големите опасности обаче е в самата Русия

Успоредно с това броят на регистрираните аборти също намалява. Докато след разпадането на Съветския съюз през 1992 г. са извършени около 3,5 млн. аборта, броят им е спаднал до около половин милион през 2020 г. Това развитие не на последно място е свързано с по-добър достъп до контрацептиви.

Патриарх Кирил увери жените, които решават срещу аборта: "Приемаме всички, независимо от религията и гражданството."

Той уточни, че църквата е създала 77 кризисни центъра между Калининград и Камчатка за бременни жени в затруднение.