Ракетата, която порази детската болница в Киев, е изстреляна от пускова установка NASAMS, която изглежда е доставена от Норвегия в Украйна.

Това заяви постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя.

Той заяви, че очаква реакция от норвежките власти по въпроса.

"Дали те са санкционирали това, че тя е била използвана за нанасяне на удар по детска болница и че е била разположена в жилищни квартали в нарушение на международното хуманитарно право?" - нагло каза дипломатът.

На 8 юли в Киев се чуха експлозии, а властите съобщиха за операции на противовъздушната отбрана и падащи отломки в няколко части на града.

Ръководителят на военната администрация на Киев, Сергей Попко, заяви след експлозиите, че 33 души са загинали, а близо 120 са ранени.

Украинският президент Володимир Зеленски написа за разрушенията в детската болница "Охматдет" в квартал "Шевченко" в града. Там, по данни на Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна, са загинали двама души, а 32-ма са били ранени, включително осем деца.

Министерството на отбраната на Русия съобщи, че сутринта на 8 юли военните са нанесли удари по украински военнопромишлени обекти и авиобази на въоръжените сили на страната в отговор на опитите "на киевския режим да нанесе щети на руски енергийни и икономически обекти". Министерството нарече неверни твърденията на Украйна за умишлен удар по граждански обекти в Киев.

Министерството заяви, че снимките и видеоклиповете, направени в Киев, "недвусмислено потвърждават факта на разрушения вследствие на падането на украинска ракета за противовъздушна отбрана, изстреляна от зенитно-ракетен комплекс в рамките на града".

Небензя също така заяви, че на кадрите се вижда и "самотна украинска ракета на ПВО, която лети в района на детската болница".