Руският сенат одобри закон за руски интернет, изолиран от световната мрежа, съобщи Дойче веле.
За "автономната" руска мрежа, която вече придоби известност като "рунет", гласуваха 151 сенатори, четирима бяха против, един се въздържа. След одобряването му от сената, документът трябва да бъде подписан от руския президент.

Законопроектът беше внесен за разглеждане в парламента през декември 2019 г. Според вносителите, целта е да се осигури отделен интернет за Русия в случай, че руските оператори бъдат изключени от глобалната мрежа. Според тях това се налагало заради "агресивния характер" на стратегията за сигурност на САЩ. Вносителите не обясняват какво в американската стратегия за сигурност застрашава Русия с изключване от глобалната мрежа.

Трудно е да се разбере какво става в действителност. Високопоставените руски чиновници се опитват да омаловажат закона, като обясняват, че Русия не смята да се изключва от световния интернет. Създава се впечатление, че става дума за законодателство при извънредна ситуация, един вид ако американците решат да въведат санкции или да изключат Русия от интернет. Нонсенсът е в това, че никой не обяснява в какво се състои заплахата за руския интернет." - коментира Волфганг Клайнвьохтер, един от водещите германски експерти по уеб технологии.

В самата Русия се породиха опасения, че зад закона с крие опит за налагане на контрол върху интернет трафика.

Законът определя правилата за "маршрутизация" на трафика, създава възможност да се ограничи изтичането в чужбина на данни от обмена между руски потребители. Предвижда се отговорността за работата на руския интернет да бъде възложена на държавната структура Роскомнадзор.

Очаква се законът да влезе в сила от 1 ноември 2019 г.