Командирът на американските армейски части в Европа ген. Бен Ходжис обяви, че "не вярва", че Руско-сръбският хуманитарен център в сръбския град Ниш е действително хуманитарен център, съобщават сръбски медии.

Ходжис, който е бил интервюиран по време на събитие на НАТО в Белград днес, е заявил, че хуманитарният етикет на центъра бил просто "фасада".

От база край Ниш Русия следи US силите на Балканите?

От база край Ниш Русия следи US силите на Балканите?

Някои западни неправителствени организации

Запитан дали проблемът с Руско-сръбския хуманитарен център е, че той се намира "много близо до (американската военна база в Косово) Бондстийл", Ходжис изтъкнал: "Не вярвам, че това е хуманитарен център. Това е фасадата, но не това е неговото предназначение."

"Трябва да има малко повече прозрачност и бих се радвал на покана да отида там и да го посетя", допълни американският генерал.

Запитан дали има някакви планове мироопазващите сили KFOR да напуснат Косово, Бен Ходжис отговорил: "Решението за продължаване на мисията на KFOR трябва да бъде взето от НАТО. По отношение на американската армия моето задължение е да осигуря американски войници за мисията. И доколкото мога да видя, моето предположение е, че поне през следващите пет години тя ще остане. Така че нямаме намерение да си тръгваме, поне през следващите 5 години."