Според позиция, публикувана във Фейсбук страницата на руското посолство у нас, без победите на Червената армия при Сталинград и Курск българските власти нямало да защитят евреите.

74 г. от спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта на Хитлер

74 г. от спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта на Хитлер

Благодарение най-вече на гражданското общество

В изявление на научния директор на Руското военно-историческо общество Михаил Мягков се казва, че "тъмна страница в българската история" е депортирането през 1943 г. на 10 хиляди евреи "от гръцка Тракия и югославска Македония", които по думите му са били "окупирани от български войски".

Според него, същата участ е очаквала и евреите, живеещи в България.

Не съветската армия, а българският народ спаси българските евреи

Не съветската армия, а българският народ спаси българските евреи

Външно скочи на Захарова

"Благодарение на гражданската съпротива срещу тези планове, позицията на Българската православна църква и самия цар Борис депортацията е предотвратена. Но кой е бил главният аргумент българските власти да заемат такава линия на поведение?
Главното е била променената обстановка по фронтовете на войната, победите на Червената армия при Сталинград и Курск, жертвите на съветския народ за освобождаването на неговата страна и страните от Европа.

Радев вижда непознаване на историята или провокация в позицията на Русия

Радев вижда непознаване на историята или провокация в позицията на Русия

България имала адекватна реакция

Напомняме на сегашното българско МВнР, че през 1941-1945 г. целият свободолюбив свят следеше със затаен дъх как се развиват събитията на съветско-германския фронт. Ако я нямаше Червената армия германците щяха да унищожат не 6 милиона евреи, а много повече. Само в Европа те набелязаха за ликвидация 11 милиона евреи. Около 500 хиляди евреи се сражаваха в редовете на Червената армия, давайки непосредствен принос за разгромяването на нацизма, а заедно с това и на човеконенавистната идеология на антисемитизма. Ако я нямаше Червената армия, всичко би се развило по съвсем друг сценарий - смъртта на евреите то Тракия и Македония е потвърждение на това. Нацистите просто биха "дочакали" българското ръководство, биха го принудили да участва в холокоста вече на българска територия." - твърди Мягков.

В изявлението си той подкрепя позицията на руското външно министерство и заявява, че българите са задължени на съветските войници.

Каракачанов отговори на Русия: Историческите спекулации с темата са несериозни

Каракачанов отговори на Русия: Историческите спекулации с темата са несериозни

Патриотът отказа да коментира изявленията от ДПС

"Така че, нашето МВнР е напълно право, посочвайки, че именно "благодарение на нашите воини е предотвратена депортацията на евреите от България". А оскверняването на паметниците на съветските воини - това е директно престъпление от юридическа гледна точка и от гледна точка на съда на историята. Сегашното поколение българи живее в свободна страна благодарение на обикновените съветски войници, които впрочем винаги са се отнасяли към България като към братска страна. Да се забрави това значи да не се уважава собствената история." - се казва още в писмото, публикувано на руски език, без превод на български.

В коментарите под изявлението на Мягков, владеещи руски език българи напомнят, че юридически навлизането на съветските войски в България през 1944 г. е окупация.

По-рано от посолството публикуваха друго изявление (също на руски език), в което първото изречение е посветено на приноса на българския народ за спасяването на евреите в България: "Признаваме неоспоримия героичен принос на българския народ, включително на представителите на интелигенцията и Православната църква, в борбата с нацизма, включително спасяването на живеещите в страната евреи от лагерите на смъртта."

В останалата част от текста се отправят упреци за "актовете на вандализъм" срещу паметника на съветската армия в София и се настоява извършителите да бъдат привлечени под отговорност.