"Да се правят исторически спекулации с подобна тема, някак си не е сериозно. Истината е, че спасението на българските евреи е дело на българския народ, защото със своята вродена толерантност, българите винаги са били толерантни към другите.".

Радев вижда непознаване на историята или провокация в позицията на Русия

Радев вижда непознаване на историята или провокация в позицията на Русия

България имала адекватна реакция

Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов след военния ритуал в памет на загиналите във войните за освобождение и обединение на страната ни войници от Първи Софийски и Шести Търновски пехотен полк на Първа софийска дивизия.

Припомняме, неговото изказване е провокирано от изявлението от четвъртък на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова по повод вандализма към съветските паметници на територията на България. 
Захарова заяви: "по време на Втората световна война нашите войници успяха да предотвратят депортирането на евреите от България и по този начин да спасят около 50 хил. души от сигурна смърт".

Каракачанов припомни, че антисемитизмът в България никога не е имал проявления, за разлика от други държави.

Не съветската армия, а българският народ спаси българските евреи

Не съветската армия, а българският народ спаси българските евреи

Външно скочи на Захарова

"Българският народ трябва да се гордее с този хуманен акт, с който нищо общо няма никоя друга държава", добави Каракачанов.

Вицепремиерът не пожела на такъв ден да коментира изказванията на ДПС относно намеренията им за отстраняване на националистите от властта и заяви: "Да бяха дошли тук, да сложат и те едно цвете пред онези български войници, които са загинали за България, бих го приел за по-нормално. Днес не ми се коментира за тях."