Антируските изявления на участниците в президентската кампания в САЩ доведоха до безпрецедентно влошаване на двустранните отношения. Това се казва в коментар, разпространен в понеделник от руското посолство във Вашингтон.

"Нашата позиция е проста и разбираема. Руската федерация не се намесва във вътрешните процеси на други страни. Призоваваме политиците да спрат с обвиненията. Антируският компонент в междупартийната борба в САЩ вече доведе до безпрецедентна деградация на двустранните отношения", безпокоят се от руското посолство.

"Фейсбук" засече публикации в подкрепа на Сандърс

"Фейсбук" засече публикации в подкрепа на Сандърс

Акция в социалните медии

Руските дипломати изразиха "дълбока загриженост относно насърчаването на нова спирала от спекулации за предполагаемата" намеса "на Русия в изборите в САЩ." "Това, което е особено поразително, е как този мит се използва от политическите сили във Вашингтон, за да постигне своите опортюнистки цели. Излагането на измислени, необосновани обвинения един срещу друг по "руската тема" се превръща в лоша американска политическа традиция", подчертават от мисията на Кремъл във Вашингтон.

Сандърс порица остро Русия

Сандърс порица остро Русия

Москва се опитвала да подпомогне кампанията му за президент

В същото време Русия е готова за задълбочена дискусия със САЩ по въпросите на сигурността на информацията, както и за други проблеми. "Припомняме ви, че Руската федерация и Съединените щати са постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, носещи специална отговорност за международния мир и сигурност. Конструктивният и прагматичен диалог между нашите страни е критичен за цялата световна общност. Потвърждаваме своята готовност за съществена дискусия с американската страна за информационната сигурност и други проблеми ", заявиха руските дипломати.

Русия помагала на Бърни Сандърс за Белия дом?

Русия помагала на Бърни Сандърс за Белия дом?

Пореден скандал

В петък в. "Вашингтон пост" написа, че американски служители информирали сенатора - демократ Бърни Сандърс, че са засекли намеса на Русия в подкрепа на неговата кампания за Белия дом. Какъв вид е била помощта, изданието не уточни.

Според в. "Ню Йорк таймс" американската разузнавателна общност е провела на 13 февруари закрит брифинг за конгресмени, който е бил посветен на опитите на Русия за намеса в изборния процес за президент на САЩ.