Руското външно министерство е привикало посланика на Франция в Москва заради задържането на 43-ма руски футболни запалянковци в Южна Франция след уличното насилие в Марсилия, съобщава „Ройтерс”.

Този ход дойде, след като руският външен министър Сергей Лавров определи действията на френската полиция като „абсолютно неприемлив инцидент”.

От руското външно ведомство уточниха, че са привикали френския посланик Жан-Морис Рипер заради задържането на руските фенове, които са пътували от Марсилия за Лил, по-специално заради „дискриминационните и произволните мерки срещу руски граждани”.

Френски спецчасти обградиха автобуса, превозващ феновете в хотел близо до Марсилия и ги арестува заради сблъсъците, които избухнаха преди и по време на мача на Русия срещу Англия в събота.  

Руското външно ведомство обвини френските власти, че не са уведомили руските дипломатически представители във Франция за задържането на 43-ма души, блокирани в автобуса в продължение на часове, призовавайки Франция да „вземе решение за съдбата им възможно най-скоро”.

По-нататъшно подклаждане на антируските настроения, свързани с темата за участието на нашия отбор на Европейското първенство по футбол, би могло значително да влоши атмосферата в руско-френските отношения”, предупреждават от руското външно министерство.