Федерална служба за сигурност на Руската федерация (ФСБ) съобщи, че е задържала 61-годишен руски гражданин, който е планирал терористичен акт срещу железопътен възел на Транссибирската магистрала в Свердловска област, съобщи ТАСС.

Според официалното съобщение на ФСБ, което се цитира от държавната агенция, планираният терористичен акт е по поръчка на украинското военно разузнаване. Той е бил вербуван в Лвов, преминал е обучение по саботажи и е бил прехвърлен в Русия за извършване на саботажи по жп линии, така че да се предотвратят доставките на товари за специалната военна операция.

Саботажите са планирани със средства "самоделни взривни устройства" за дерайлиране на влакове. Според руското следствие "от обекта са иззети средства за връзка за конспиративна комуникация с ръководителя му, устройство за преобръщане на влакове, както и пари, предадени му от украинското разузнаване за подготовка и извършване на престъпления".

Диверсанти са проникнали в Курска и Белгородска области

Диверсанти са проникнали в Курска и Белгородска области

Руските власти потвърдиха за "опити" за нахлуване

ФСБ заявява още, че задържаният е направил самопризнания и сътрудничи на разследването.

Повече подробности не се дават, включително и за това по какъв член е обвинен задържаният, нито за връзките му с украинските специални служби.

В последните няколко седмици зачестиха съобщенията в руските медии за залавяне на такива диверсанти, включително руски граждани, като неизменно те се свързват с работата на украинските служби. Зачестилите акции на ФСБ могат да бъдат пропагандно обусловени и от провеждането на президентските избори в Русия, като днес е вторият ден, в който руснаците гласуват. Много рядко след първоначалното съобщение за залавянето на такива саботьори или групи се дава официална информация за развитието на наказателното производство и за същинските доказателства по делото.

Обстрели и диверсанти тормозят Белгородска и Курска област

Обстрели и диверсанти тормозят Белгородска и Курска област

Има загинали и ранени цивилни и повреди по сградния фонд