Официален документ, видян от "Ройтерс", показва, че най-малко 131 руски граждани са загинали в Сирия в първите девет месеца на тази година, като в тази бройка, както роднини, приятели и местни официални лица твърдят, се включват и частни наемници, които са на договор към руското военно министерство.

Документът - свидетелство за смърт на военен, издадено от руското консулство в Дамаск на 4 октомври 2017 г., не посочва какво е вършил загиналият в Сирия.

Но "Ройтерс" са установили в интервюта със семействата и приятелите на някои от загиналите, както и с държавни служители в техните родни градове, че сред загиналите са руснаци, наети от руските военни, убити, докато са се сражавали заедно със силите на съюзника на Москва, сирийския президент Башар ал Асад.

Присъствието на руски наемници в Сирия - и жертвите, които са понесли - се отрича от Москва, която иска да обрисува военната си намеса в Сирия като успешна умиротворителна мисия с минимални загуби на хора.

От руското военно министерство не са отговорили на подробните въпроси, зададени от "Ройтерс". Исканията на агенцията за коментар от руското консулство в Дамаск също са ударили на камък.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков е изтъкнал в изявление, предоставено на "Ройтерс", следното: "Ние не разполагаме с информация за отделни граждани, които посещават Сирия. С това смятам този въпрос за приключен."

"Ройтерс" са изпратили въпроси на група руски наемници, действащи в Сирия, чрез човек, който познава техните командири, но не са получили отговор.

Официално руските власти твърдят, че в Сирия през тази година са загинали 16 руски военнослужещи. Значително повече жертви от официалните биха могли да сложат тъмни краски върху имиджа на Владимир Путин пет месеца преди президентските избори, в които се очаква той да участва.

Според "Ройтерс" броят на руските наемници, за които се знае, че са загинали в Сирия през тази година, е 26 души.

Руските власти не са публикували публично никаква информация през тази година относно жертвите сред руските цивилни, които може да са участвали в сражения.

Руското външно министерство, в отговор на въпроси на "Ройтерс", е посочило, че консулството в Сирия изпълнявало задълженията си да регистрира смъртните случаи на руски граждани. Според ведомството съгласно закона личните данни, получени в процеса на регистриране на смъртните случаи, са ограничени и не могат да бъдат публично оповестени.

През август говорителят на руското военно министерство Игор Конашенков заяви в отговор на предишна публикация на "Ройтерс", че информацията относно руските военни наемници в Сирия била "мит" и че "Ройтерс" се опитвали да дискредитират операцията на Москва за възстановяването на мира в Сирия.

Руски дипломат, който е работил в консулство в друга част на света и който е пожелал да остане анонимен, е заявил, че числото от 131 регистрирани жертви за девет месеца е било необичайно високо, като се има предвид броят на руските емигранти в Сирия.

Въпреки че няма никакви официални данни за размера на руската диаспора в Сирия, данни от руските национални избори показват, че в арабската страна е имало само около 5000 руски избиратели през 2012 и 2016 г.