Жителите на временно окупирания град Енергодар в Запорожка област трябва да бъдат внимателни, защото руските войски минират територията. Това съобщи късно в петък кметът Дмитро Орлов в Telegram, цитиран от "Укринформ".

"Молим жителите на Енергодар, които остават в окупирания град, да бъдат максимално внимателни. Руските войски се хвалят в създадените от тях новинарски сайтове, че минират всичко около тях", каза Орлов.

Според него, врагът минира не само полетата на Запорожката ос, но и района край Енергодар. Освен това е опасно да останете в крайбрежните зони на язовир Каховка, в горски ивици и др.

Един загинал при обстрел на Донецк

Един загинал при обстрел на Донецк

Най-малко 16 души са ранени

"През пролетта, с началото на т. нар. "вилен сезон", пред собствениците на селски къщи и парцели възниква нова опасност. Това се отнася не само за риска от настъпване на мина в собствената градина или на път към него, но и на високата вероятност от попадение на невзривен снаряд при обработка на почвата", каза кметът.

Той припомни, че нашествениците систематично обстрелват населени места в Запорожка и Днепропетровска област.

"Те правят това от съседните села, от крайбрежната ивица, промишлени обекти на градски предприятия и дори от покрайнините на жилищните квартали на Енергодар. Деветте години война (а и последната) показват, че основната цел на агресора е страната е да унищожи възможно най-много украинци, използвайки каквито и да е методи", каза Орлов.

От руски обстрел е пострадала болница в Херсон

От руски обстрел е пострадала болница в Херсон

Основната сграда на болницата е разбита