Руските войски напускат покрайнините на Харков и се придвижват към руско-украинската граница.

Информацията потвърждава за BBC кметът Игор Терехов.

По негова информация руските военни са успели да окупират малка част от града само веднъж и не са останали там за дълго. Градът дълго време е бил обстрелван обаче, тъй като руските войски са били много близо.

Русия буксува край Изюм, но Украйна напредва край Харков

Русия буксува край Изюм, но Украйна напредва край Харков

Киев предприема стратегическа инициатива

Според него градът не е бил обстрелван от пет дни. Имало е само един опит на руснаците да изстрелят ракета към летището в Харков, но тя е била свалена от украинските сили за противовъздушна отбрана.

"Сега в Харков е спокойно и хората постепенно се завръщат в града. Всички жители са снабдени с вода, газ и електричество", информира още Терехов. За съжаление обаче много жилищни сгради са разрушени или повредени и предстои огромна реконструкция.

В събота сутринта съобщения за изтеглянето на руските войски от Харков дойдоха и от други източници.

Активност в Слобожанско и Донецко направление

Активност в Слобожанско и Донецко направление

В Харков има замразяване на конфликта

Към обяд украинските агенции съобщават, че силите им са започнали контранстъпление в направлението Изюм.

Според Генералния щаб на ВСУ Русия съсредоточава усилията си върху задържането на завзетите линии и маршрути за снабдяване. Основната цел на руските войски е да установят пълен контрол върху територията на Донецка, Луганска и Херсонска област и да осигурят стабилността на сухопътния коридор към временно окупирания Крим, се казва в сутрешния доклад на Генералния щаб.