Възможно е руските сили да се откажат от усилията за широко обкръжаване на украинските войски по линията Изюм-Словянск-Дебалцево в полза на по-малки обкръжения в Северодонецк и Лисичанск.

Това се посочва в дневния доклад за ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната.

От 12 май руските сили вероятно контролират почти Рубижне и вероятно са завзели град Воеводивка, северно от Северодонецк. Те вероятно ще започнат сухопътна офанзива към или около Северодонецк през следващите дни.

Руски войник: Тръгнахме като на парад и се оказахме в Украйна

Руски войник: Тръгнахме като на парад и се оказахме в Украйна

Той разказва подробно опита си от военните действия

Относителният успех на руските операции в този район, съчетан с неуспеха им да настъпят към Изюм и забележителния спад на енергията на този опит за настъпление, предполага, че те може би се отказват от оста Изюм. Съобщенията, че руските сили в Попасна напредват на север, към Северодонецк-Лисичанск, а не на изток към магистралата Славянск-Дебалцево, подкрепят тази хипотеза.

Не е ясно дали руските сили ще могат да обкръжат, да не говорим за превземането на Северодонецк и Лисичанск, дори ако съсредоточат усилията си върху тази силно намалена цел. През тази война руските офанзиви затъваха всеки път, когато нанасяха удари по населени места, и едва ли тези райони ще бъдат различни.

Продължаващите и разширяващи се съобщения за деморализация и отказ за воюване сред руските части предполагат, че ефективната бойна мощ на руските войски в източната част на страната продължава да е ниска и може да спадне още повече. Освен това, ако руснаците се откажат от усилията си за настъпление от Изюм, украинските сили ще могат да съсредоточат усилията си върху защитата на Северодонецк-Лисичанск или, в най-лошия случай, да пробият руското обкръжение преди падането на тези селища.

Украинската контраофанзива в района на Харков също принуждава руското командване да направи труден избор, което вероятно е и целта ѝ.

Руската армия буксува в Украйна

Руската армия буксува в Украйна

Успешен отпор на агресора

Министерството на отбраната на Обединеното кралство съобщава, че руските сили, изтеглени от Харков, са изпратени към Рубижне и Северодонецк, но с цената на отстъпване на терен в Харков, от който руснаците са обстрелвали града. Украинската контраофанзива също така принуждава руските части, които все още са близо до града, да съсредоточат бомбардировките си върху атакуващите украински войски, вместо да продължат атаките си срещу самия град.

Украинската контраофанзива край Харков започва да прилича много на контраофанзивата, която в крайна сметка прогони руските войски от Киев и изцяло от Западна Украйна, въпреки че е твърде рано да се каже дали руснаците ще вземат подобно решение и тук.

Руските сили укрепват позициите си на Змийския остров в опит да блокират украинските морски комуникации, но и да контролират северозападната част на Черно море, като подготовка за атака към Одеса.