Официален представител на украинското външно министерство отговори на публикации от руски пропагандни източници, че Киев се готви да използва "мръсна бомба" или да атакува атомни електроцентрали - Запорожие в окупираната от Русия територия или Курск в Курска област.

"Виждаме нов прилив на луда руска пропаганда за предполагаемите планове на Украйна да използва "мръсни бомби" или да атакува атомни електроцентрали."

"Ние официално опровергаваме тези неверни съобщения. Украйна няма нито намерение, нито възможност да извършва подобни действия. Русия трябва да спре да разпространява опасни лъжи", написа в телеграма говорителят на украинското външно министерство Георгий Тихий.

В петък вечерта руски "военни кореспонденти", провоенни блогъри, и агенция РИА Новости, позовавайки се на източник от правоприлагаща агенция, за която обаче не уточняват коя е, започнаха да пишат, че Украйна ще нанесе удари по хранилища за отработено ядрено гориво в атомни електроцентрали. Не са представени доказателства.

Мръсната бомба е конвенционално взривно устройство, което при експлозия разпръсква радиоактивен материал и замърсява околната среда. Не са известни случаи на бойно използване на такива устройства.

Въпреки това през след като през пролетта и лятото на 2022 г., когато руската офанзива бе отблъсната и на фона на украинската контраофанзива, Русия започна активно да разпространява обвинения, че Украйна се готви да използва такива оръжия. Нищо подобно не се случи нито тогава, нито по-късно.

"Нямаме никакви "мръсни бомби" и не планираме да ги придобиваме. Когато Русия за първи път разпространи тази глупост през 2022 г., ние поканихме мисия на МААЕ, която напълно опроверга тази лъжа. Нищо не се е променило оттогава", каза Тихий.

Паралелно с това украинският Център за противодействие на дезинформацията предупреди, че Русия и с кампанията си с тези лъжливи обвинения може да се подготвя да направи ядрена провокация.

При тях не сработи сценария да ни обвинят в тероризъм и настъпление към Курската атомна централа, сега ни обвиняват за мръсна бомба и наша възможна провокация. Това е доказателство, че Русия може да се подготвя за атентат, написа Андрий Коваленко, директор на Центъра.

Русия пак се усъмни, че Украйна подготвя "мръсна бомба"

Русия пак се усъмни, че Украйна подготвя "мръсна бомба"

Руското разузнаване е засякло подозрителна ядрена дейност