Сателитни изображения от Maxar показват, че най-малко два стратегически бомбардировача Ту-95 във военновъздушната база до Саратов са покрити с... автомобилни гуми. Изображенията коментира CNN, която е разговаряла и с експерти.

Те казали, че това може да е опит с импровизирани средства да се добави слой за защита от украинските дронове, както и да се намали видимостта на самолетите, особено през нощта.

Офицер от НАТО, с когото е разговаряла телевизията, потвърждава предположението за защита от дронове.

Франциско Сера-Мартинс от One Way Aerospace, казва пред CNN, че покритието може да намали "топлинния отпечатък" на самолетите, макар че те остават видими в инфрачервения спектър.

Авиобазата Енгелс-2 край Саратов беше атакувана с дрон през декември 2022 г. Според открити източници бяха повредени два стратегически бомбардировача Ту-95. Именно тези бомбардировачи редовно изстрелват крилати ракети в Украйна. 

Това лято украинските сили започнаха да изстрелват редовно дронове към обекти в Русия, макар и точните цели да не се потвърждават от нито една от страните. Предполага се, че те са предимно военни цели.

Русия потопи кораби, за да защити Кримския мост

Русия потопи кораби, за да защити Кримския мост

Кремъл взема мерки срещу украинските удари с дронове

Войната на Русия срещу Украйна, която продължава вече втора година, принуждава и двете страни да търсят иновативни средства за бойни действия. 

Един от начините, по които Русия обезопасява Кримския мост, който свързва руския град Керч с окупирания полуостров, е създаването на димна завеса, частично маскираща моста.