Нови сателитни снимки потвърждават твърденията на Украйна, че Русия потапя кораби покрай Кримския мост, за да създаде защитна бариера срещу бъдещи атаки от дронове - кораби.

Това разкрива thewarzone.com

Изображението с ниска резолюция, заснето във вторник от Planet Labs, изглежда показва седем частично потопени плавателни съда, разположени на разстояние малко повече от една десета от миля южно от моста.

Това място се намира на около 15 мили северно от мястото, където устието на Керченския проток се влива в Черно море, което е маршрутът, по който украинските подводници почти сигурно са стигали до моста преди. Той беше атакуван от украински подводници на 17 юли. Снимката от Planet Lab също така подкрепя по-ранното потвърждение на бариерата от потънали кораби, направено от независимия анализатор на военноморските сили Х. И. Сътън (@covertshores).

Мостът е бил атакуван от украински USV "Sea Baby", който, както CNN първо съобщи, е носил "до 850 кг експлозиви" - или до около общо 1800 кг. Това е по-голям полезен товар от всеки друг известен украински безпилотен катер.

Сателитните изображения, предоставени от Maxar Technologies по това време, показват, че северният участък на моста е получил най-големи щети, което означава, че дронът най-вероятно е преминал под южния участък, преди да се взриви под северния край.

На 22 август Украинското разузнавателно управление за отбрана (GUR) заяви, че Русия е планирала да потопи шест ферибота в близост до моста в опит да го защити от бъдещи атаки с дронове подводници. Те ще бъдат потопени по източната част на моста, югоизточно от остров Тузла, която се намира твърде близо до водата, за да могат да преминат под нея големи кораби.

"Между наводнените фериботи руснаците възнамеряват да изградят ограда. По този начин врагът се стреми да защити Кримския мост от поражение", заяви тогава ГУР.

Шпионската агенция заяви, че мостът е набелязан, за да се пресекат руските снабдителни линии.

"Периодичните успешни атаки на Силите за сигурност и отбрана на Украйна по тази легитимна военна цел доведоха до сериозни щети на конструкцията на моста, по-специално на неговите пътни и железопътни платна. Последните удари по Кримския мост отново влошиха ситуацията за групировката на вражеските войски в Южна Украйна и предизвикаха истерична реакция на военното и политическото ръководство на Москва."

Пак затвориха Кримския мост

Пак затвориха Кримския мост

Решението е на Москва

Както вече съобщихме, Русия е изградила препятствия от типа "стрела" по устието на пристанището в Севастопол като част от концепция за многопластова морска, сухопътна и противовъздушна отбрана. През октомври 2022 г. Украйна започна да нанася удари с дронове - подводници там. Макар че защитата става все по-сложна след все по-усъвършенствани атаки с дронове, тя не е безпогрешна. Видеозапис, направен по време на атаката на 23 май срещу Севастопол, дом на Черноморския флот на Русия, изглежда показва как един от USV се удря в препятствието, но други два успяват да го прескочат.

Разбира се, отбранителната система в близост до Кримския мост, който все още е в процес на изграждане, е различна, защото разчита на потънали кораби, които частично блокират подходите към моста.

Сътън, който следи този въпрос отблизо, ни каза във вторник сутринта, че бариерата от потънали кораби "вероятно ще бъде умерено ефективна срещу надводни и подводни дронове".

Възможно е, добави той, "Русия да окачи вериги и/или мрежи между" тези плавателни съдове, "за да създаде бариери". Тези мрежи, известни като стрели, могат да имат ограждения отгоре, за да се предотврати преминаването на бързи морски дронове през върха им".

Захарова: Ще отговорим на атаката на Киев срещу Кримския мост

Захарова: Ще отговорим на атаката на Киев срещу Кримския мост

Кримският мост представлява гражданска инфраструктура и атаките срещу подобен род съоръжения са недопустими

Тя е подобна на "бариерите, които виждаме в руските пристанища около Крим", казва Сътън. "Разликата в сравнение със защитата на пристанищата е, че те не трябва да се отварят, за да се пропускат лодки."

Сътън не е сигурен какъв вид плавателни съдове е използвала Русия, за да създаде блокадата на моста, като отбелязва, че това може да са фериботи или баржи.

Тези бариери явно са направени така, че да създават препятствия, изискващи известна степен на прецизност, за да се премине през тях само по себе си, дори без допълнителни мрежи и други бариери. Безпилотните лодки с управление от човек, работещи през нощта, може да имат проблеми да се справят успешно с това, особено ако са под обстрел.

Украински подводен дрон, който компания, наречена "Амо Украйна", твърди, че разработва, може да промени сметките, когато става въпрос за фокусиране върху атаките на подводни дронове срещу критичната руска морска инфраструктура. Независимо от тази конкретна система и нейното състояние на развитие, тя е показателна за големия интерес на Украйна към алтернативни средства за излагане на риск на руски цели на големи разстояния и разширяването на репертоара ѝ от възможности за този набор от мисии.

Възможно е дори в недалечно бъдеще Украйна да не се нуждае от безпилотни катери, за да атакува моста, или поне да не й се налага да разчита основно на този начин на атака. Както съобщихме по-рано във вторник, Киев е модифицирал противокорабни ракети "Нептун" за нападение по суша с обявен обсег от 250 мили и бойна глава от около 770 килограма. Това би означавало, че Украйна може да нанесе удар със значителна сила далеч зад собствената си линия. Тъй като продължава да се приближава към Крим, ще се открият и други възможности за нанасяне на удари с голям обсег.

Русия съобщава за нова атака по ключовия за Крим Чонгарски мост

Русия съобщава за нова атака по ключовия за Крим Чонгарски мост

След ракетния удар ГКПП "Джанкой" е временно затворен

Едно нещо, което е ясно, е, че Украйна продължава да има интерес да нанесе нов удар по Кримския мост, който за първи път беше повреден от украинска атака на 8 октомври 2022 г. Той продължава да бъде основна цел не само заради голямата си логистична стойност, но и заради символиката си.