Руската армия в Донецка област е окупирала село Богдановка и се е придвижили към Часов яр, Новокалиново и Тоненко. За настъпването на руската окупация съобщиха от мониторинговия канал DeepState, които анализират данни за фронта от публична информация.

Все още няма официално потвърждение от нито една от двете страни. Руското министерство на отбраната не се е похвалило, в ежедневната сводка на украинската армия също не се потвърждава информацията.

Натискът на руската армия към Богдановка започна преди шест месеца, след като руската армия превзе Андреевка. 

"Бахмутският участък - врагът атакува района на Вемка, днес се появи видео за неуспешен опит за отвоюване на част от селото от врага. Те продължават да атакуват с пехота и атакуваща техника", се казва в съобщението.

В същото време ситуацията в Ивановское е стабилна, врагът не контролира напълно селото.

Припомняме, че още преди месец британското военно разузнаване посвети един свой анализ на опасността именно при Часов яр.

Освен това се съобщава, че руските войски са нахлули в района на жп линията край Новокалиново. Засега се щурмува и района на Бердичев и Семеновка, Нетайлово и Уманское, но без резултат. Продължават тежките боеве в Георгиевка, Новомихайловско и Красногоровка.

Активните боеве са се възобновили югоизточно от Въгледар.

Според украински анализатова руската армия трупа резерви за битка и превземаве на Часов яр. Предстоящата седмица може да донесе много неприятни и тежки новини, се казва в съобщението на DeepState.