Унгария прие в сряда министъра на здравеопазването на Русия Михаил Мурашко - рядко посещение на член на руския кабинет в държава-членка на ЕС и НАТО, като Будапеща заяви, че "иска да запази комуникационните канали отворени", предава Ройтерс.

Унгария, управлявана от Виктор Орбан, е единственият член на ЕС и НАТО, който все още поддържа близки отношения с Москва, след като Русия нахлу в Украйна миналата година.

Унгария все още получава по-голямата част от своя петрол и природен газ от Русия, като същевременно заявява, че се опитва да диверсифицира източниците на доставки, въпреки че останалата част от ЕС до голяма степен е спряла руския внос.

Външният министър Петер Сиярто проведе съвместна пресконференция в Будапеща с гостуващия руски здравен министър Михаил Мурашко. Унгария искаше да запази "отворени канали за комуникация" с Русия и да следва "разумно и прагматично сътрудничество", каза Сиярто.

Той осъди войната като цяло и призова за мирни преговори, но разкритикува доставките на оръжие за Украйна и не обвини директно Русия за нахлуването.

"Ние осъждаме войната по най-решителен начин, но в същото време смятаме, че доставките на оръжие удължават войната", каза Сиярто, като повтори, че Унгария няма да изпрати оръжие.

Сиярто каза също, че очаква руската агенция за ядрена енергия "Росатом" да построи два нови реактора в унгарската атомна електроцентрала "Пакш" до 2030 г. и 2031 г., както е договорено през 2014 г. в договор, който се сблъсква с големи закъснения.

Кореспондент на Ройтерс не беше поканен на пресконференцията. От външното министерство не отговориха на въпросите на Ройтерс относно посещението на Мурашко.

Сиярто повтори, че Унгария няма да подкрепи изплащането на следващия транш от Европейския механизъм за мир, програма за помощ на ЕС за Украйна, докато Киев не извади унгарската OTP Bank от списъка си с "международни спонсори на войната".

Мурашко каза на брифинга, че Москва ще подкрепи работата на унгарските компании, присъстващи в Русия. OTP и унгарският производител на лекарства Richter работят в Русия.

"Ние ще подкрепим работата на унгарските компании в Руската федерация", каза Мурашко. По отношение на атомната централа той заяви: "Пакш е проект, който изпълняваме заедно и двете страни са заинтересовани да реализират този проект съгласно споразумението."

Орбан не е за Русия, но не очаква победа на Украйна на бойното поле

Орбан не е за Русия, но не очаква победа на Украйна на бойното поле

Сътрудничеството на Киев със Запада било провал