Десетки хиляди британски граждани повече са кандидатствали за жителство в други страни от ЕС в 12-те месеца след референдума за Брекзит в сравнение с предходната година. Това показват данни, цитирани от БиБиСи.

Ирландия е получила най-много заявления за двойно гражданство.

Ала за всички страни, които имат данни за периода между юли 2016 и юни 2017 г., молбите са се увеличи с повече от два пъти.

В страните, които имат данни само за календарната година, е налице също рязко покачване в периода от 2015 до 2016 г.

Снимка 315123

Източник: BBC

Сред известните британци, които са кандидатствали за членство другаде в Европа, е носителят на "Оскар" актьор Колин Фърт, за когото през миналата седмица беше потвърдено, че молбата му за италианско гражданство е била одобрена.

В 12-те месеца преди референдума, 25 207 британски са кандидатствали за ирландски паспорти; в 12-те месеца непосредствено след референдума броят им е нараснал до 64 400 души.

Резки увеличения се отчитат и на други места. В Испания броят на кандидатите е нараснал от 2 300 преди референдума до 4558 след него.

В други страни от ЕС - Швеция (от 969 до 2002), Дания (от 289 до 604) и Полша (от 152 до 332) например - броят на молбите за гражданство също се е увеличил повече от два пъти.

Скок на депортираните граждани на ЕС от Великобритания след Брекзит

Скок на депортираните граждани на ЕС от Великобритания след Брекзит

Почти 5000 граждани на ЕС са депортирани от Острова

В Германия данните са провинция по провинция - в Берлин например е имало 60 молби от британски граждани в годината преди допитването, а 810 в годината след него.

Във Франция също увеличението е голямо - 385 молби през 2015 г. до 1 363 през 2016 г., и още покачвайки се до 2 129 през първите осем месеца на тази година.

Липсва прецизен начин да се установи по каква причина британците подават молби за чуждо гражданство, но изглежда сигурно да се предположи, че политическите обстоятелства играят роля.

В Ирландия например най-високият брой молби досега е отчетен през март, април и май тази година - в периода малко преди и малко след като британското правителство задейства Чл. 50 от Лисабонския договор, с което се даде начало на процедурата по излизането на Великобритания от ЕС.

Приблизително около 1 млн. британски граждани вече живеят другаде в ЕС, а мнозина други в Обединеното кралство имат правото да кандидатстват за гражданство в други страни от ЕС. От референдума насам те го правят с рекордни темпове.

Колин Фърт стана италиански гражданин заради брекзит

Колин Фърт стана италиански гражданин заради брекзит

Рим потвърди, че британският актьор вече има италиански паспорт...

Разбира се, това не е просто еднопосочна улица. Има повече от 3 млн. граждани на ЕС, живеещи във Великобритания, които също се притесняват за статута си след Брекзит.

Броят на молбите за гражданство в Обединеното кралство почти се удвоява. През 12-те месеца преди Великобритания да избере да излезе от ЕС, 15 871 души от страните от ЕС са кандидатствали за гражданство; в 12-те месеца след са били 28 502 души.