През 2022 г. коледната трапеза в Обединеното кралство ще струва с 22,5% повече от миналата 2021 година. Това показват изчисленията на аналитичната компания Mintec.

Анализаторите оцениха съставките на основните коледни лакомства - йоркширски пудинг (брашно, мляко и яйца), коледен пудинг (бадеми и захар) и ястие от пуйка или свинско месо, поднесено с гарнитура от картофи, моркови и пащърнак.

Инфлацията във Великобритания достигна 41-годишен връх

Инфлацията във Великобритания достигна 41-годишен връх

Потребителските цени са се повишили с 11,1%

Повишаването на цените на тези продукти се дължи на прекъсването на веригите за доставки поради ситуацията в Украйна, пандемията от коронавирус и последиците от излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз (ЕС).

През юли агенция "Блумбърг" писа, че цената на английската закуска във Великобритания е нараснала с 18% през годината на фона на растящата инфлация и по-високите цени на енергията.

През втората половина на ноември пресслужбата на Службата за национална статистика на Обединеното кралство съобщи, че годишната инфлация в страната през октомври 2022 г. се е ускорила до 41-годишен връх от 11,1% спрямо 10,1% месец по-рано.