Блеър и Синьора - двамата вдясноСтотици протестираха на летището в Бейрут по повод пристигането на британския премиер Тони Блеър в Ливан, съобщи Ройтерс.

Причината е неговата позиция по време на Близкоизточната криза, а именно - отказът му да призове Израел за незабавно прекратяване на огъня в Ливан.

"Блеър, ти не си добре дошъл в Ливан", пишеше на един от плакатите, издигнат от протестиращите. На друг плакат надписът гласеше: „Благодарим ти, че разруши къщите ни, спомените ни и добрите ни съседски отношения."

Ливанският всекидневник "Ас Сафир" пък нарече Блеър „грозният британец" и определи поканата му като „политическа грешка, която е можело да бъде предотвратена".

Председателят на парламента Наби Бери, който се смята за човек на Хизбула и за когото имаше предварителна информация, че ще се срещне с британския премиер, е напуснал Бейрут преди два дена, вероятно, за да  демонстрира пренебрежително отношение спрямо посещението на Блеър в Ливан, коментират от агенцията.

Междувременно най-високопоставеният шиитски духовен водач обяви, че Блеър е отговорен за смъртта на стотиците ливански граждани, загинали по време на 34-дневната войната. „Причината е, че Великобритания и САЩ отказаха да поискат незабавно прекратяване на огъня", подчерта духовникът, който нарече Блеър убиец на деца, жени и възрастни, който трябва да бъде обявен за персона „нон грата" в Ливан.

От друга страна обаче ливанският премиер Фуад Синьора приветства Блеър при пристигането му на летището.
Двамата лидери бяха придружени от конвой, състоящ се от 22 автомобила на път за мястото, където се проведе срещата им.

Беше предвидено протестите да се проведат пред сградата на правителството, но полицията не даде разрешение и на демонстрантите бе позволено да се доближат само на около километър от мястото на срещата между двамата премиери.

От Ройтерс информират и че не е предвидена среща между Блеър и ливанския президент Емил Лахуд. Припомняме, че Лахуд се смята за просирийски настроен, а Сирия, заедно с Иран, е определяна като „спонсор" на Хизбула.

Целта на посещението на Блеър е да покаже подкрепата си за Синьора, както и за резолюцията за прекратяване на огъня, съобщиха от кабинета на британския премиер

Освен това преди посещението си Блеър изразил желание да се срещне с двама членове на Хизбула в ливанския кабинет, които обаче отказали подобни разговори.

Трябва да се избягва грешката да се поставя знак на равенство между Хизбула и Ливан, допълниха от кабинета на британския министър-председател.

Освен това оттам добавиха, че Блеър не е учуден от бурните протести, предизвикани от посещението му, тъй като те са причинени от гнева срещу войната.