Няма да е възможно постигане на споразумение за две държави в конфликта в Близкия изток с израелско правителство, водено от премиера Бенямин Нетаняху.

Това заяви президентът на Палестина Махмуд Абас, цитиран от „Франс прес".

Изявленията на Нетаняху срещу решението за две държави и против създаването на палестинска държава...са доказателство, ако е вярно, че бъдещето израелско правителство е несериозно относно политическо решение", каза той ден след спечелените от партията на Нетаняху „Ликуд" предсрочни парламентарни избори в страната.

По-рано лидерът на опозиционния „Ционистки съюз" Ицхак Херцог заяви, че неговата партия няма да се присъедини към следващото правителство и обвини Бенямин Нетаняху в расизъм.

Той критикува кампанията на Нетаняху, подчертавайки, че е имало много расизъм в нея и се е основавала на „лъжи, враждебност и подстрекаване на страх".

Според резултатите от изборите „Ликуд" получава 30 места в 120-местния Кнесет.

„Ционисткият съюз" е втори с 24 мандата. Останалите партии, които влизат в парламента, са: Обединена арабска листа с 13 места; Йеш Атид" с 11 места; „Кулану" 10 места; „Еврейски дом" събира 8 места; „Шас" взема 7 места; „Нашият дом Израел" и "Яхадут Хатора" вземат по 6 места, а „Мерец" 5 места.

Дясноцентристите имат най-голям шанс за съставяне на кабинет. Нетаняху вече се обади на няколко лидери на партии за започване на консултации.

Десните и религиозни партии, включително дясноцентристката „Кулану", печелят общо 67 места, а центристите, левите и арабските партии - 53.