Унгария ще създаде антикорупционен орган и работна група с участието на неправителствени организации, които да наблюдават изразходването на фондовете на Европейския съюз. Това става ясно от указ на правителството, съобщава "Ройтерс".

Ходът на Будапеща има за цел да отблокира еврофондовете, тъй като правителството на националистическия премиер Виктор Орбан води спорове с Брюксел относно корупцията, миграцията, правата на ЛГБТ общността и демократичните стандарти.

Европейската комисия отказва да отпусне на Унгария средства, предназначени за възстановяване на икономиките от пандемията от COVID-19, обвинявайки правителството на Орбан в подкопаване на върховенството на закона.

Унгария е изправена и пред финансови санкции от Европейския съюз по същите проблеми с върховенството на закона, включително процедури за обществени поръчки, които не отговарят на антикорупционните гаранции.

Унгария се надява на отблокиране на еврофондовете ѝ до края на годината

Унгария се надява на отблокиране на еврофондовете ѝ до края на годината

Очаква да получи достъп до финансиране за възстановяване от пандемията за милиарди евро

Правителството ще внесе в парламента законопроект за създаване на независим орган за борба с корупцията до 30 септември, като се очаква новата институция да бъде създадена до 21 ноември.

Новият орган ще се намеси, ако унгарските власти не предприемат достатъчно стъпки за "предотвратяване, разследване и коригиране на случаи на измами, конфликт на интереси, корупция или други престъпления и злоупотреби", докато се изразходват средства от Европейския съюз, се посочва в указа.

Правителството ще създаде и работна група за борба с корупцията, която да съветва властите. Половината от членовете на групата ще бъдат правителствени делегати, а останалите ще бъдат представители на неправителствени организации.

ЕК официално предупреди Унгария, че ще ѝ спре еврофондовете

ЕК официално предупреди Унгария, че ще ѝ спре еврофондовете

Заради нарушения на върховенството на закона, ощетили бюджета на ЕС

През последните месеци правителството на Орбан беше подложено на засилен натиск да сключи споразумение с Брюксел, тъй като унгарският форинт се срина до рекордно дъно, а инфлацията продължава да расте.

Ръководителят на кабинета на унгарския премиер - Гергели Гуляс, заяви миналия месец, че Унгария ще промени до края на октомври няколко закона, критикувани от ЕК, ако бъде постигнато споразумение за финансова помощ с Комисията.

Той подчерта и че Унгария ще създаде "по-стриктна отвсякога" прозрачна система за надзор на използването на еврофондовете и договорите за обществени поръчки.