Европейската комисия изпрати уведомително писмо до Унгария с предупреждение, че ще спре плащанията от еврофондовете.

Мотивът са нередности с обществени поръчки, от които е ощетен бюджетът на Еворпейския съюз.

Установихме проблеми, които може да нарушават върховенството на закона в Унгария и да засегнат бюджета на ЕС, заяви заместник-председателят на ЕК Вера Йоурова, цитирана от "Ройтерс".

Тя допълни, че Унгария трябва да предложи коригиращи мерки, като страната разполага с два месеца да отговори на писмото. Властите трябва да дадат обяснение и да предложат начин, по който нарушенията да бъдат прекратени.

Става дума за проблеми с контрола, одита, прозрачността и отчетността в сферата на обществените поръчки.

ЕК проучва дали Полша и Унгария трябва да получат пари от ЕС

ЕК проучва дали Полша и Унгария трябва да получат пари от ЕС

Двете страни имат два месеца да отговорят на въпроси

Според ЕК унгарските власти ограничават разследванията на измамите, което води до сериозна финансова корупция и нарушение на европейското законодателство. Проблем е и липса на ефективна рамка за борба с корупцията в Унгария, както и на независимо разследване на финансовите измами.

За първи път ЕК изпраща уведомително писмо в рамките на новия механизъм, обвързващ получаването на средства от еврофондовете с върховенството на закона в страните членки. Това е и първата от формалните стъпки от процедурата, която би могла да доведе до спиране на европейските фондове.

Въпреки години на критики към премиера Виктор Орбан за това, че насочва средства от ЕС към свои сътрудници, той спечели четвърта поредна победа на изборите по-рано този месец.

Германски евродепутат у нас: Еврофондовете създават корупция за отбран елит

Германски евродепутат у нас: Еврофондовете създават корупция за отбран елит

Даниел Фройнд е съпредседател на Антикорупционната интергрупа в ЕП