Европейската комисия започна дългоочаквано разследване на въпроса дали Полша или Унгария трябва да получат милиарди от бюджета на ЕС поради проблеми с корупцията и върховенството на закона, съобщава "Ройтерс".

Според документи на Комисията, съботни писма показват, че са изпратени в петък до Варшава (и Будапеща) с искане за разяснения относно нов закон на ЕС, който позволява спиране на парите на ЕС, в случай че бъдат похарчени погрешно.

Въпреки че законът бе приет миналия декември, той не бе приложен от Комисията.  По различен правен процес Комисията спря милиарди безвъзмездни средства от фонда на ЕС за възстановяване на Полша и Унгария. EK цитира същите опасения относно корупцията и върховенството на закона.

Тези писма, изпратени в петък от ЕС до всички засегнати страни, са само началото на дълъг процес, който потенциално може да разкрие паричните резерви на ЕС от десетки или милиарди евро за седем години.

На всяка страна са дадени два месеца за техните отговори.

През март ЕС и двете страни оспориха закона. През декември се очакваше необвързващо становище от генералния адвокат на съда на ЕС. Възможно е обаче окончателно решение да бъде взето едва през първото тримесечие на 2022 г.

Години наред Полша и Унгария бяха разследвани от ЕС за опит да подкопаят съдилищата за независимост и неправителствените организации.

Брюксел изложи варианти да накаже Полша за оспорването на правото на ЕС

Брюксел изложи варианти да накаже Полша за оспорването на правото на ЕС

Урсула фон дер Лайен е дълбоко притеснена

Отношенията на Варшава с ЕС се влошиха, след като Конституционният трибунал на Полша, който е доминиран от управляващата националистическа и евроскептична партия, постанови, че части от правото на ЕС са в противоречие с полската конституция през октомври.

През юли Полският трибунал също така заяви, че Полша не е длъжна да спазва временните мерки, наложени в Полша от най-висшия съд на ЕС по въпроси, свързани с полското правосъдие.

В писмото на Комисията до Полша се посочва, че "Тези две решения на Конституционния съд биха могли да доведат до нарушаване на принципите на върховенството на закона... доколкото се отнася за правилното прилагане на правото на Съюза и по този начин застрашават прилагането на първичното право на Съюза, релевантното вторично законодателство за защита на финансовите интереси на Европейския съюз".

Освен това писмото поражда опасения относно безпристрастността и независимостта на полския прокурор. Службата се управлява от активен член от управляващата партия, който е и министър на правосъдието и главен прокурор.

Вторият проблем е независимостта на съдиите, които се назначават от съвет, контролиран от номинирани членове на управляващата партия.

Подобни въпроси "могат да повлияят на ефективността и безпристрастността на съдебните производства по дела, свързани с нередности в управлението на средствата на Съюза".

Докато писмото, адресирано до Унгария, повдига опасения относно независимостта на съдиите, но се фокусира главно върху нередности в средствата на ЕС, изразходвани чрез обществени поръчки.

Тези опасения се основават на доклади на OLAF, службата на ЕС за борба с измамите. Те показват, че близо половината от обществените търгове в Унгария включват процес на еднократно наддаване.

Виктор Орбан, унгарският министър-председател, бе обвинен, че е похарчил милиарди евро от европейските и държавни фондове по време на десетилетния си мандат, за да подкрепи бизнес елит, включващ близки роднини и приятели.

В юлския доклад относно върховенството на закона в Унгария Комисията подчерта постоянните недостатъци във финансирането на унгарската политика, както и рисковете от непотизъм и клиентелизъм в държавните служби на високо ниво.

В писмото до Унгария се посочва, че "идентифицираните слабости и недостатъци могат... да представляват сериозна заплаха за доброто финансово управление на бюджета на Съюза или за защитата на финансовите интереси на Съюза"

Европейският парламент съди Европейската комисия за върховенство на закона

Европейският парламент съди Европейската комисия за върховенство на закона

Сасоли настоява Фон дер Лайен да действа по-бързо да обвърже еврофинасиране и върховенство на закона в държавите-членки