Европейският парламент заведе дело срещу Европейската комисия за забавяне в прилагането на механизъм, свързващ средствата на ЕС с върховенството на закона в държавите-членки, съобщават "Евронюз", "Дойче веле", и СиЕнЕн.

"Както е поискано в парламентарните резолюции, нашата правна служба заведе иск срещу Европейската комисия за неприлагане на Регламента за условност пред Съда на ЕС днес", каза в изявление председателят на парламента Дейвид Сасоли.

Делото на ЕП идва в момент, когато ЕК и Полша са вплетени в борбата за придържането на Варшава към правните и демократични норми на ЕС.

Ръководителят на Комисията Урсула фон дер Лайен заяви, че изпълнителната власт на ЕС ще използва "всички инструменти, с които разполагаме", за да принуди Полша да отстъпи от решенията, разглеждани като отмяна на демократичните стандарти, особено действията на Варшава, разглеждани като подкопаващи независимостта на съдебната власт.

Полският премиер Матеуш Моравецки миналата седмица се обърна към Европейския парламент, за да защити позицията на правителството си, като обвини Комисията в шантаж и потъпкване на суверенитета на държавите-членки.

Полша скастри посланика на Белгия заради спора за върховенството на правото

Полша скастри посланика на Белгия заради спора за върховенството на правото

След като белгийският премиер обвини Варшава в "играене с огъня"

Въпросът доминираше на срещата на върха на ЕС в края на миналата седмица, по време на която Германия и Франция се опитаха да облекчат напрежението, като по същество отхвърлиха въпроса по пътя към следващата среща на върха през декември.

Междувременно Комисията задържа 36 милиарда евро безвъзмездни средства за възстановяване от коронавирус и заеми за Полша, докато не се огъва в съдебния спор.

ЕК също така събира доказателства за по-нататъшни възможни бъдещи действия срещу Полша, включително задействане на механизма за условност, посочен от Сасоли.

Въпреки че евродепутатите твърдят, че искат този механизъм да бъде задействан по-рано, ЕК на фон дер Лайен казва, че трябва да действа усърдно, за да гарантира, че ще надделее срещу определено предизвикателство пред Съда на ЕС.

Сасоли посочи, че парламентът ще продължи да притиска ЕК.

"Очакваме Европейската комисия да действа последователно и да изпълни това, което фон дер Лайен заяви по време на последната ни пленарна дискусия по този въпрос", каза той.

"Думите трябва да се превърнат в дела."

Фон дер Лайен вижда възможност Полша да получи средства - с условия

Фон дер Лайен вижда възможност Полша да получи средства - с условия

Първо да реформира някои елементи на съдебната си система