Полша привика посланика на Белгия, обяви говорител на външното министерство пред полската държавна информационна агенция PAP, след като белгийският премиер Александер Де Кро обвини Варшава в "играене с огъня" във влошаващия се спор с Брюксел относно върховенството на правото, предаде "Ройтерс".

Полският премиер Матеуш Моравецки изтъкна за "Файненшъл таймс" в интервю, публикувано в неделя, че Полша ще се защитава с всякакви средства, с които разполага, ако Брюксел започне "третата световна война", като задържи средства в спор във връзка със съдебни реформи.

Съдът на ЕС глоби Полша да плаща 1 млн. евро на ден заради съдебната реформа

Съдът на ЕС глоби Полша да плаща 1 млн. евро на ден заради съдебната реформа

"Правосъдните системи в целия ЕС трябва да бъдат независими и справедливи"

"Вие играете опасна игра, играете си с огъня, когато водите война с европейските си колеги по вътрешнополитически причини", подчерта Де Кро в реч в Брюж в сряда.

Говорителят на полското външно министерство Лукаш Ясина уточни пред PAP, че белгийският посланик е бил извикан във външното министерство в 14:30 часа местно време (15:30 часа българско) заради коментарите на Де Кро.

Белгийското посолство във Варшава не е отговорило на искане за коментар.

ЕС ни опря пистолет в главата, възмутен премиерът на Полша

ЕС ни опря пистолет в главата, възмутен премиерът на Полша

Моравецки настоява Евросъдът да не налага санкции на Варшава заради съдебните реформи

Европейската комисия поиска от Полша да отмени дисциплинарния режим за съдиите, който според критици засилва политическия контрол върху съдилищата, за да отключи 36 млрд. евро безвъзмездни средства и заеми да помогнат на икономиката ѝ да се възстанови от COVID-19 пандемията, част на нарастващия финансов натиск върху Варшава.

Висшият съд на ЕС също така наложи глоби от 1 млн. евро на ден на Полша за неизпълнение на решение за разпускане на дисциплинарната камара за съдии.

Варшава осъди използването на финансови санкции като "узурпация и изнудване".

Полша скастри глобата на Съда на ЕС като "узурпация и изнудване"

Полша скастри глобата на Съда на ЕС като "узурпация и изнудване"

Съдът на ЕС напълно пренебрегвал полската конституция и решенията на Конституционния съд