Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в четвъртък изрази надежда, че ЕС може да намери решение с Полша относно средствата за възстановяване, спрени поради спор за върховенството на закона, но изложи няколко условия, които страната трябва да изпълни, съобщава "Политико".

ЕК задържа одобрението на полските фондове за възстановяване от пандемия заради дългогодишните разногласия, които ескалираха по-рано този месец, когато полският конституционен трибунал установи, че определени принципи на правото на ЕС са несъвместими с конституцията на страната. Мнозина в Брюксел видяха решението като оспорване на основната правна рамка на ЕС.

"Мисля, че е изпълнимо, надявам се, че ще постигнем споразумение, но реформата е conditio sine qua non (б.р. термин в римското право - означава условие, без което не може, задължително и крайно необходимо действие)", каза фон дер Лайен на пресконференция в Брюксел.

ЕС ни опря пистолет в главата, възмутен премиерът на Полша

ЕС ни опря пистолет в главата, възмутен премиерът на Полша

Моравецки настоява Евросъдът да не налага санкции на Варшава заради съдебните реформи

Средствата за възстановяване се предоставят на държави от ЕС, при условие че отговарят на определени искания за реформи, така наречените препоръки за отделни държави, които Комисията издава ежегодно. На Полша бяха отпуснати 24 милиарда евро безвъзмездни средства и 12 милиарда евро заеми с ниска лихва от фонда за възстановяване.

Комисията има "отдавна специфична препоръка за Полша, която е независимостта на съдебната власт", ​​каза фон дер Лайен по време на пресконференцията си.

Компромисът, който Брюксел настоява, ще изисква от Полша да се ангажира да "разпусне дисциплинарната камара, да прекрати или реформира дисциплинарния режим и да започне процес за преназначаване на съдиите", каза фон дер Лайен.

Съдът на ЕС глоби Полша да плаща 1 млн. евро на ден заради съдебната реформа

Съдът на ЕС глоби Полша да плаща 1 млн. евро на ден заради съдебната реформа

"Правосъдните системи в целия ЕС трябва да бъдат независими и справедливи"

Тези условия произтичат от решението на Европейския съд, каза фон дер Лайен, който в средата на юли установи, че дисциплинарната камара на Полша за нейните съдии е несъвместима с правото на ЕС.

"Това, разбира се, също е заложено в цялостното решение на Европейския съд... следователно има последователност в това, което искаме", каза фон дер Лайен.

Върховният съд на ЕС в сряда наложи глоба от 1 милион евро на ден на Полша за това, че досега е отказала да разпусне камарата.

Полският премиер Матеуш Моравецки обеща да изпълни решението, без да уточни кога и как ще го направи.

Полша скастри глобата на Съда на ЕС като "узурпация и изнудване"

Полша скастри глобата на Съда на ЕС като "узурпация и изнудване"

Съдът на ЕС напълно пренебрегвал полската конституция и решенията на Конституционния съд