Северна Корея прие закон, потвърждаващ правото й да нанася превантивни удари с ядрени оръжия, за да се защити, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на севернокорейските държавни медии.

Според лидера Ким Чен-ун това е ход, който прави ядрения статут на страната "необратим" и забранява всякакви преговори за ядрено разоръжаване.

Решението идва в момент, когато наблюдатели предупреждават, че Северна Корея се готви да възобнови ядрените опити за първи път от 2017 г., след като исторически срещи на върха с тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп и други световни лидери през 2018 г. не успяха да разубедят Ким от разработването на ядрени оръжия.

Парламентът на КНДР - Върховното народно събрание, прие новото законодателство в четвъртък като заместител на закон от 2013 г., който за първи път очертава ядрения статут на страната.

САЩ искат пълно ядрено разоръжаване на КНДР

САЩ искат пълно ядрено разоръжаване на КНДР

Могат да бъдат предприети "практически стъпки" за денуклеаризация на полуострова

"Най-голямото значение на законодателната политика за ядрените оръжия е да се начертае неотменима линия, така че да не може да има пазарене за нашите ядрени оръжия", заяви Ким в реч пред събранието, като добави, че никога няма да се откаже от оръжията, дори ако страната е изправена пред сто години санкции.

Депутат в събранието посочи, че законът ще послужи като мощна правна гаранция за консолидиране на позицията на Северна Корея като държава с ядрени оръжия и гарантиране на "прозрачен, последователен и стандартен характер" на нейната ядрена политика.

Съгласно първоначалния закон от 2013 г. Северна Корея може да използва ядрени оръжия за отблъскване на инвазия или атака от враждебна ядрена държава и да нанася ответни удари.

Северна Корея е категорична, че няма да търпи критики към ядрената си програма

Северна Корея е категорична, че няма да търпи критики към ядрената си програма

КНДР нарече Вашингтон крал на разпространението на ядрени оръжия

Новият закон разширява тези правомощия, допускайки превантивни ядрени удари, ако бъде установена непосредствена атака с оръжия за масово унищожение или срещу "стратегически цели" на страната, включително нейното ръководство.

Подобно на предишния закон, в новото законодателство се уверява да не бъдат отправяни заплахи към неядрените държави с ядрени оръжия, освен ако не се присъединят към страна с ядрено въоръжаване, за да атакуват Севера.

Новият закон обаче постановява, че може да бъде нанесен превантивен ядрен удар при установяване на предстояща атака от всякакъв вид, насочена срещу ръководството на Северна Корея и командването на нейните ядрени сили.

Това е очевидна препратка към стратегията на Южна Корея "Верига за убийства" (Kill Chain), която призовава за превантивно нанасяне на удари по ядрената инфраструктура и командната система на Северна Корея, ако се подозира непосредствена атака.

Ким Чен-ун: Готови сме на ядрена война със САЩ

Ким Чен-ун: Готови сме на ядрена война със САЩ

Твърда позиция на Северна Корея