Северна Корея предупреди, че "никога няма да толерира" критиките на САЩ към ядрената си програма, наричайки Вашингтон "крал на разпространението на ядрени оръжия", съобщава агенция Ройтерс. КНДР заяви, че няма да позволи никакво посегателство върху нейните суверенни права.

Северна Корея проведе ракетни тестове с безпрецедентно темпо тази година и международни експерти смятат, че подготвя седмия си ядрен опит, първият от 2017 г.

Постоянната мисия на КНДР в ООН публикува изявление, когато дипломати се събраха в Ню Йорк за едномесечна конференция на ООН за преглед на Договора за неразпространение на ядрените оръжия (ДНЯО).

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза по време на срещата, че Северна Корея "продължава да разширява своята незаконна ядрена програма" и "се готви да проведе седмия си ядрен опит".

"Това е пикът на оживените обвинения, че Съединените щати обвиняват нечии "ядрени заплахи", като се има предвид фактът, че те са кралят на разпространението на ядрени оръжия", се казва в изявлението на Северна Корея.

Северна Корея също така обяви, че се е оттеглила от договора за неразпространение на оръжия преди много време, така че никой няма право да накърнява правото на страната на самоотбрана.

"Ние никога няма да толерираме какъвто и да е опит от страна на САЩ и техните сервилни сили да обвиняват неоснователно нашата държава и да посегнат на нашите суверенни права и национални интереси", се казва в изявлението на КНДР.

Ким Чен-ун: Готови сме на ядрена война със САЩ

Ким Чен-ун: Готови сме на ядрена война със САЩ

Твърда позиция на Северна Корея