Мартин Шулц официално е избран за лидер на германската лявоцентристка Социалдемократическа партия. Той бе избран единодушно по време на партийния конгрес в Берлин, съобщава ДПА.

61-годишният бивш председател на Европейския парламент стана първият кандидат за лидер, получил 100 % подкрепа от делегатите на партията от преди Втората Световна война насам.

Откакто Шулц бе обявен като кандидат на партията за канцлер, Социалдемократическата партия се изкачи до над 30 % в социологическите проучвания - след като губеха в продължение на години от Христиандемократите на Меркел.

Мартин Шулц обяви пред повече от 600 партийни делегати в Берлин, че "справедливостта, уважението и достойнството" ще бъдат крайъгълните камъни в манифеста на предизборната кампания на Социалдемократите. Той допълни, че програмата за управление ще бъде представена на конгрес в Дортмунд в края на юни.

Шулц каза още, че е пътувал из цяла Германия, откакто се е върнал в националната политика през януари. Срещал се е с хората, слушал е, учил е и е очертал необходимите заключения за това какви трябва да са приоритетите им в следващите години.

Мартин Шулц официално става основното предизвикателство пред канцелера Ангела Меркел на предстоящите избори през септември. Той се надява да спечели общественото доверие.