Турция не трябва да бъде съсредоточена върху присъединяването в Европейския съюз (ЕС). Това обяви президентът Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Агенция "Франс прес".

Ердоган направи коментара си, след като продължилите десетилетия надежди на Турция да се присъедини към ЕС достигнаха най-ниската си точка, след последиците от опита за преврат на 15 юли.

"Турция първо трябва да се чувства спокойна относно ЕС, а не да се фиксира върху присъединяването", коментира Ердоган пред турски журналисти в самолета на връщане от Узбекистан, пишат "Хюриет" и други местни медии.

"Някои могат да ме критикуват, но аз изразявам мнението си. Например, аз казвам защо Турция не трябва да бъде в Шанхай 5", посочи турският президент.

Шанхайската организация за сътрудничество, наречена също Шанхайски пакт, е спорен блок за сигурност и икономика, воден от Русия и Китай. Други членове са Казахстан, Киргизстан и Таджикистан.

Реджеп Ердоган каза, че вече е обсъдил идеята с руския президент Владимир Путин и с президента на Казахстан Нурсултан Назарбаев. 

Турският президент изтъкна, че ЕС вече 53 години бави процеса за присъединяване на страната му.