Турция започна обсъждането на поръчка на 40 изтребителя Eurofighter Typhoon с европейски държави, след като разбра, че искането ѝ за F-16 от Съединените щати може и да не бъде удовлетворено. Това заяви източник от турското министерство на отбраната, цитиран от "Ройтерс".

Миналата седмица министърът на отбраната Яшар Гюлер посочи, че Турция води преговори с Великобритания и Испания за закупуване на изтребители Eurofighter Typhoon въпреки възраженията на Германия.

Гюлер разговаря по въпроса с британския си колега Грант Шапс в Анкара днес, разкри източникът и добави, че Турция иска да купи последния, най-модерен модел Eurofighter.

През октомври 2021 г. Турция, която е член на НАТО, поиска да закупи 40 американски изтребителя F-16, както и 79 комплекта за модернизация на наличните си бойни самолети.

Ердоган съзря уловка в изтребителите F-16 за Турция и членството на Швеция в НАТО

Ердоган съзря уловка в изтребителите F-16 за Турция и членството на Швеция в НАТО

Турският президент с критика към Джо Байдън

Въпреки че кабинетът на американския президент Джо Байдън подкрепя продажбата на стойност 20 милиарда долара, в Конгреса на САЩ има възражения заради забавянето на разширяването на НАТО от страна на Турция и ситуацията с човешките права в страната.

По-рано днес стана ясно, че Турция е информирала Алианса, че ратифицирането на кандидатурата на Швеция за членство няма да бъде завършено до срещата на външните министри на страните от НАТО следващата седмица, което допълнително усложнява нещата.

"Турските военновъздушни сили се нуждаят от нови самолети. Първият ни избор са F-16. Но като се има предвид възможността да не получим положителен отговор в този продължителен процес, изтребителите Eurofighter Typhoon са най-подходящата алтернатива на F- 16", обясни източникът.

"Длъжностните лица от Великобритания твърдят, че биха могли да помогнат Германия да бъде убедена да отхвърли възраженията си", добави той.

Турция преговаря с Великобритания и Испания за изтребители Eurofighter

Турция преговаря с Великобритания и Испания за изтребители Eurofighter

Въпреки възраженията на Германия

Самолетите Eurofighter Typhoon се произвеждат от консорциум от Германия, Великобритания, Италия и Испания, представляван от Airbus (AIR.PA), BAE Systems (BAES.L) и Leonardo (LDOF.MI).

Според анализатора Тайфун Озберк ходът за придобиване на Eurofighters може да цели да се окаже натиск върху администрацията на Байдън да убеди Конгреса за продажбата на F-16 възможно най-скоро.

Eurofighter Typhoon са "наистина последният шанс да задържим Турция в западната отбранителна индустрия", смята пък Серхат Гувенч, професор по международни отношения в университета Кадир Хас.

"Придобиването на Eurofighter може да създаде някои оперативни проблеми, тъй като турските ВВС работят в съответствие с американската система. Но все пак Eurofighter е съвместно производство на страни членки на НАТО, следователно не би трябвало да има проблем с оперативната съвместимост", заключи той.

Байдън дава F-16 на Турция

Байдън дава F-16 на Турция

Някои от НАТО смятат, че Турция, използва членството на Швеция, за да окаже натиск върху САЩ