Опозиционният украински лидер Михаил Саакашвили е бил арестуван в Киев от неизвестни "похитители". Това става ясно от публикация в официалната страница във "Фейсбук" на бившия грузински президент.

"Неизвестни хора с маски арестуваха Михаил Саакашвили и го отведоха... Похитителите бяха с бял микробус", се уточнява в публикацията.

Неговата говорителка посочи, че той е откаран от мъже в зелени камуфлажни дрехи, като местонахождението му било неизвестно.

Саакашвили все по-близо до екстрадиция от Украйна

Саакашвили все по-близо до екстрадиция от Украйна

Съдът отхвърли жалбата му за защита

Саакашвили е обвинен в незаконно прекосяване на полско-украинската граница в началото на септември миналата година.

В края на октомври украинската миграционна служба отказа да предостави на Саакашвили статут на лице, което се нуждае от допълнителна закрила. Съдът обяви решението за законно. Саакашвили протестира решението, обаче апелативният съд го потвърди. Адвокатите на политика подадоха жалба във Върховния съд на Украйна.

Саакашвили осъден задочно на 3 години затвор в Грузия

Саакашвили осъден задочно на 3 години затвор в Грузия

За убийство на банков служител от 2006 г.

В началото на февруари министърът на правосъдието Павел Петренко заяви, че прокуратурата продължава процедурата по екстрадицията на Саакашвили. Той смята, че властите в Киев искат да го депортират в Грузия. Според Саакашвили подобен ход ще доведе до масови протести в Украйна.

В Грузия бившият президент е обвинен по няколко наказателни дела. Тбилиси нееднократно поиска от Киев да екстрадира Саакашвили.