Украинският опозиционен лидер Михаил Саакашвили обяви, че апелативен съд е отхвърлил жалбата му за защита срещу евентуална екстрадиция. Решението на съда той определи като политическо мотивирано, съобщава "Ройтерс".

Бившият президент на Грузия влезе в Украйна през миналия септември, въпреки че беше лишен от украинското си гражданство в продължителен конфликт с властите в Киев, които той обвинява в корупция.

Саакашвили убеден, че скоро няма да си върне украинското гражданство

Саакашвили убеден, че скоро няма да си върне украинското гражданство

Докато Порошенко е на власт, това няма да се случи

Той е издирван в Грузия по четири обвинения, включително злоупотреба със служебно положение, които той твърди, че са изфабрикувани. Украинският съд потвърди по-ранно съдебно решение да му откаже статут на лице, нуждаещо се от допълнителна защита.

"Това е още едно решение на президента Петро Порошенко, а не на съда", коментира Саакашвили в публикация във "Фейсбук" след оповестяването на присъдата.

Неговият адвокат посочи, че определението на съда вероятно ще подготви почвата за заминаването на Саакашвили от Украйна.

Саакашвили осъден задочно на 3 години затвор в Грузия

Саакашвили осъден задочно на 3 години затвор в Грузия

За убийство на банков служител от 2006 г.

"Всички трябва да бъдем подготвени за обстоятелството, че властите по незаконен начин ще вземат решение за задължителното му депортиране или евентуално екстрадиране", отбеляза той във видеоматериал, публикуван от Саакашвили.

През декември главният прокурор на Украйна Юрий Луценко заяви, че Саакашвили вероятно ще бъде екстрадиран.

Саакашвили също така е изправен пред криминални обвинения в Украйна. Властите го обвиняват в оказването на помощ на престъпна организация, което той определя като измислено твърдение, целящо да подкопае кампанията му за свалянето от власт на Порошенко.