Бившият грузински президент и бивш губернатор на Одеска област Михаил Саакашвили обяви, че украинският държавен глава Володимир Зеленски му е поръчал да се занимава с преговорите с Международния валутен фонд (МВФ) и други финансови организации.

Саакашвили каза по-рано, че в случай на назначаване на поста вицепремиер на Украйна, той ще се съсредоточи върху сътрудничеството с МВФ и укрепването на малкия и средния бизнес в страната.

Саакашвили предсказва разпад на Украйна на пет държави

Саакашвили предсказва разпад на Украйна на пет държави

Такава голяма криза ще доведе до разпад на страната

"Президентът ми поръча да се занимавам с преговорите с Международния валутен фонд, с международните финансови организации", заяви Саакашвили по време на пресконференция.

Според него Киев се нуждае от по-ясни преговори и по-приемливи условия от МВФ. Саакашвили отбеляза, че приема предложението на Зеленски.

По-рано Саакашвили потвърди, че е получил предложение от президента на Украйна да стане вицепремиер, който отговаря за реформите. По думите му той е имал и много информативен и полезен разговор с премиера Денис Шмигал. Той подчерта, че подхожда към предложението да стане вицепремиер с голяма отговорност, тъй като предстои много труден период както в икономиката, така и в страната като цяло.

В Грузия разследват Саакашвили за опит за преврат

В Грузия разследват Саакашвили за опит за преврат

Нови проблеми за бивш президент

Саакашвили напусна Грузия през 2013 г., където срещу него бяха заведени редица наказателни дела, като по някои от тях той беше осъден задочно на затвор. През пролетта на 2015 г. Саакашвили влезе в украинската политика, когато тогавашният президент на Украйна Петро Порошенко го назначи за губернатор на Одеска област, преди да му предостави гражданство. Въпреки това, още през ноември 2016 г., Порошенко освободи Саакашвили, заявявайки, че той не само не изпълнява обещанията за развитието на региона, но и значително влошава икономическите му показатели. В края на юли 2017 г. Порошенко лиши Саакашвили от украинското гражданство. По-късно Саакашвили подаде жалба срещу това решение в украински съд, тя все още не е разгледана.

Зеленски връща украинското гражданство на Саакашвили

Зеленски връща украинското гражданство на Саакашвили

Саакашвили не се интересува от заемането на длъжности в Украйна

През февруари 2018 г. украинските власти прогониха Саакашвили в Полша, от чиято територия той влеза незаконно в Украйна през есента на 2017 г., пробивайки кордоните на граничарите и служителите на реда.

Новият президент на Украйна Володимир Зеленски на 28 май 2019 г. върна украинското гражданство на Саакашвили с указ. Политикът се завърна в Украйна на следващия ден.