Кметът на Йерусалим Нир Баркат обяви план, който предвижда създаването на нова зона в града, в която да бъдат изградени предимно хотели и много зелени площи.

За да бъде осъществен той обаче в определените райони трябва да бъдат премахнати десетки постройки, обитавани от палестинци, съобщава БиБиСи.

Според Израел тези къщи са изградени незаконно, по-голямата част от тях в момента са необитаеми и буквално се разпадат. Палестинците обаче са категорични, че постройките са техни и допълват, че няма да ги изоставят или да позволят те да бъдат разрушени.

БиБиСи посочва, че става въпрос за обширен район в арабската част на Йерусалим.
Медията отбелязва, че плановете за изграждането на новата зона, чието работно име е „Царска градина", ще обтегне и без това напрегнатата ситуация в района.

За момента не е ясно кога и дали и изобщо ще бъде даден старт на проекта. Доказателство за неясното бъдеще на района е фактът, че премиерът на Израел Бенямин Нетаняху е заявил, че засега той ще бъде отложен.

Въпреки това кметът Баркат, който е предприемач, определи плана за „изключително полезен и за израелците, и за палестинците". Според него той ще е ползотворен за бъдещето на града и ще превърне една територия, доскоро изоставена, в район, с който Йеруасалим ще може само да се гордее.