Руските сили край Бахмут са изчерпани и затова събитията може би наближават кулминацията си.

"Бойните загуби на руските войски вероятно ще принудят руските военни в района на Бахмут да използват щурмови групи до един отряд", смятат анализаторите от Института за изследване на войната (ISW). Анализаторите цитират и представителя на източната група на украинските въоръжени сили Серхий Череватий, който вече съобщи, че руските войски в района на Бахмут вече не действат като ротни и батальонни тактически групи, а действат на малки групи от десет до петнадесет войници.

"По подобен начин през август 2022 г. руските сили в Херсонска област бяха деградирали от ротни и батальонни тактически групи до отделни групи с размер на отряд", допълват експертите.

Оценявайки ситуацията в Херсонска област по това време, анализаторите говориха за кулминацията на руското настъпление, тъй като руското командване вече не е в състояние да контролира ешелоните на разположената там войска.

"Темпото на настъпление на руските въоръжени сили край Бахмут напоследък се забави поради нарастващия недостиг на личен състав и боеприпаси, което вероятно ще им попречи да поддържат висок темп на настъпателни операции в района в близко бъдеще. Съобщенията за руските военни, използващи групи с размер на отряд, вероятно са резултат от продължителната война на изтощение и сочат към деградация на по-големи доктринални формирования над ниво взвод", отбелязва ISW.

Руските войски продължават неуспешните си опити да нападнат Соледар, а на 27 декември отново се опитват да нападнат и Бахмут. Генералният щаб на украинските въоръжени сили съобщи, че е отблъснал атаката на голяма група бойци на ЧВК "Вагнер", дори руските пропагандни медии твърдяха, че край Опитне се водят ожесточени боеве, които продължават от около месец.

"Офанзивните операции на руските въоръжени сили в Източна Украйна разчитат в голяма степен на артилерийска подкрепа за подсилване на наземните атаки, а проблемите с доставките на артилерийски боеприпаси могат значително да повлияят на способността на руските сили да поддържат сегашния темп на настъпателните операции в района на Авдийвка - Донецк", допълва ISW.

Наемниците от ЧВК "Вагнер", участвали в щурма на украинския град Бахмут, с обидни обръщения към началника на руския Генерален щаб го обвиняват в недостатъчни доставки на боеприпаси за фронтовата линия. Основателят на "Вагнер" Евгений Пригожин подкрепи своите бойци.

И това далеч не е първият публичен конфликт между различните руски служби за сигурност, участващи в инвазията в Украйна. През 11-ия месец от войната на Путин подобни конфликти станаха нещо обичайно. Руската редакция на BBC припомня, че станалите известни такива конфликти съвпадат по време с неуспехите на руските сили.

ISW: Кремъл вербува блогъри за каузата си с властови позиции

ISW: Кремъл вербува блогъри за каузата си с властови позиции

Продължават мобилизацията, репресиите срещу дезертьори и депортацията на украинци

Руската редакция на BBC коментира видео, разпространено в Телеграм каналите, поддържани от близки до "Вагнер", заснето от евентуално от бойци, което съдържа обръщения към началните на Генералния щаб армейския генерал Валерий Герасимов. Във видеото го наричат педераст, отправят клетви и го обвиняват, че не разполагат дори и със снаряди. "Сражаваме се срещу цялата украинска армия край Бахмут, къде сте вие? Най-после ни помогнете! Няма как да ви наречем по друг начин освен с една дума - педераст! Когато момчетата умират, къде сте всички вие?"

До този момент наемниците от "Вагнер" не са си позволявали толкова силни нападки срещу Герасимов, затова и веднага след публикуването на видеото авторите на много военно-патриотични канали започнаха да пишат, че това е провокация на "украинските националисти" или на украинското разузнаването.

Самият основател на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин не побърза да потвърди автентичността на жалбата. "Наясно съм със ситуацията и не смятам за необходимо да коментирам тази информация за медиите", заявиха от пресслужбата на Пригожин няколко часа след публикуването на призива. В обръщение малко по-късно отново на Пригожин се съдържа индиректно признаване на трудностите на фронта, изказва се увереност обаче, че проблемите ще бъдат разрешени и се посочва, че в това сензационно видео няма националисти.

Пред BBC бивш член на "Вагнер", който в момента се сражава в друг район на фронта потвърждава за ескалиращ конфликт между Пригожин и Министерство на отбраната. Според него в действителност успехът на наемниците, в сравнение с редовните сили, не е безусловен и очевиден, както се опитва да го представи самият Пригожин.

Британското разузнаване: Основните сражения са съсредоточени в района на Бахмут

Британското разузнаване: Основните сражения са съсредоточени в района на Бахмут

Русия продължава да инициира чести дребномащабни нападения