Федерален съдия в САЩ в събота отхвърли искане от правния екип на бившия президент Доналд Тръмп за удължаване крайния срок за обработката на доказателства по делото за изборите през 2020 г., съобщава CNN. 

Адвокатите на Тръмп ще трябва да отговорят до понеделник следобед на предложението на Министерството на правосъдието за защитна заповед.

Решението на американския окръжен съдия Таня Чуткан идва, след като екипът на специалния прокурор Джак Смит в петък поиска бързо да се поставят ограничения върху това, което екипът на Тръмп може да направи с доказателствата, които ще бъдат споделени с тях.

Цитират се и публикации на Тръмп в социалната му мрежа, които звучат заплашително, или предизвикателно. 

Тръмп не се призна за виновен и по новите обвинения

Тръмп не се призна за виновен и по новите обвинения

Развитие на делото

Припомнняме, че на 4 август Тръмп не се призна за виновен по четири наказателни обвинения, свързани с президентските избори през 2020 г.

Арестът му и повдигането на обвинение станаха в същата сграда на съда във Вашингтон, която имаше пряка видимост към насилието, разразило се в Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г., и където се явиха и над 1000 поддръжници на Тръмп, участвали в опита за метеж.

Бившият президент ще бъде на свобода при съвсем минимални условия, които включват забрана да общува с когото и да било, за когото се знае, че е свидетел по делото, освен чрез адвокат.

Следващото изслушване по делото е насрочено за 28 август, само пет дни след първия дебат за президентските избори на републиканците, което подчертава извънредните времена, в които претендентът за номинацията през 2024 г. има безпрецедентен график във федералния съд.

Тръмп, обръщайки се към репортерите, преди да се качи на самолета си, за да се върне в голф клуба си в Бедминстър, Ню Джърси, заяви, че обвинението е "преследване на политически опонент. Това никога не е трябвало да се случва в Америка".

Тръмп обвини разледването срещу него за войната в Украйна

Тръмп обвини разледването срещу него за войната в Украйна

Той нарече войната в Украйна "прокси война" на САЩ с Русия

Тръмп осъди продължаващото разследване на специалния съветник и обвиненията като политически мотивирани, тъй като той е основен претендент за президентската номинация на републиканците през 2024 г.

Срещу него са повдигнати четири обвинения, включително заговор за измама на Съединените щати и възпрепятстване на официална процедура - последното обвинение вече беше успешно повдигнато срещу тези, които нахлуха в Капитолия.

Тръмп, казва обвинението, "е бил решен да остане на власт" след загубата на изборите през 2020 г. и заедно с шестима необвинени съучастници е организирал заговор за отмяна на резултатите на и преди 6 януари.

Тръмп получи обвинение за изборите и щурма на Капитолия

Тръмп получи обвинение за изборите и щурма на Капитолия

Новината бе очаквана