Съд в Швейцария постанови, че пощенската банка на страната може да откаже откриването на сметка на руския олигарх Виктор Векселберг, който живее в Швейцария и са му наложени санкции от САЩ.

Търговски съд в Берн предостави на финансовото подразделение на държавната швейцарска поща изключение от мандата му да предоставя универсални платежни услуги, съобщи информационната агенция Keystone-ATS, след като е получила копие от присъдата.

Векселберг заведе дело след решението на Postfinance да закрие сметката му малко след откриването ѝ, а други швейцарски банки отказаха да обслужват бизнеса му, след като той беше добавен в списъка със санкции на САЩ през 2018 г.

Руският милиардер, който оглавява руския конгломерат Renova Group и е приближен до Кремъл, заяви, че се нуждае от сметка в Швейцария, за да може да плаща сметки, данъци и да живее нормален живот.

Адвокатът му настоя по време на изслушване през септември, че Postfinance има задължение да открие сметка за всяко лице, живеещо в Швейцария.

Но адвокатите на Postfinance твърдят, че в мандата на банката има клауза, която ѝ позволява да изключва клиенти в определени случаи, включително ако те представляват тежък правен или репутационен риск.

Адвокатът на банката подчерта, че разрешаването на Векселберг да притежава сметка би изложило институцията на риск да се превърне в обект на американски санкции.

От своя страна адвокатът на руснака изтъкна, че клиентът му се стреми да отвори само лична сметка, а не бизнес сметка, и че това не би поставило Postfinance в риск да наруши правилата за американските санкции.

Ала съдът в Берн определи, че като се има предвид високото ниво на експозиция на Векселберг, той ще удовлетвори искането на Postfinance да му откаже сметка.

Векселберг, чието богатство беше оценено от "Форбс" на над 11 млрд. долара в края на 2019 г., беше сред редица руски олигарси, официални лица и компании, ударени със санкции през април 2018 г.

Администрацията на президента Доналд Тръмп заяви, че мерките целят да накажат Русия за редица действия, включително намеса в изборите и подкрепа за правителството на Сирия.

След като беше добавен в списъка, Векселберг, който живее в Цуг, ограничи участието си в няколко швейцарски компании, за да им помогне да избегнат удар с американски санкции.