Съд в Ню Йорк призна две компании на Trump Organization за виновни по множество обвинения в данъчни измами и фалшифициране на бизнес документи, свързани с 15-годишна схема за измама на данъчните власти чрез недеклариране и неплащане на данъци върху възнагражденията на топ мениджърите, съобщи Си Ен Ен.

The Trump Corp. и Trump Payroll Corp. бяха признати за виновни по всички повдигнати им обвинения.

Доналд Тръмп и семейството му не бяха обвинени по това дело, но бившият президент беше споменаван многократно по време на процеса от прокурорите за връзката му с облагите, предоставяни на някои изпълнителни директори, включително финансирани от компанията апартаменти, лизинг на автомобили и лични разходи.

Тръмп отчитал огромни загуби в данъчните си декларации с години

Тръмп отчитал огромни загуби в данъчните си декларации с години

Експрезидентът се бореше да не ги публикува

Когато бъде произнесена присъдата в средата на януари, Trump Organization може да бъде глобена с максимум 1,61 млн. долара. Компанията не е застрашена от разпускане, тъй като в нюйоркското законодателство не съществува механизъм, който да я разпусне. Присъдата за престъпление обаче може да повлияе на способността ѝ да извършва стопанска дейност или да получава заеми или договори.

Осъдителната присъда идва в момент, когато Тръмп е подложен на проверка от федерални и щатски прокурори заради работата му с класифицирани документи, усилията за отмяна на резултатите от изборите през 2020 г. и точността на бизнес документите и финансовите отчети на Trump Organization, изброи "Ройтерс".

Той е изправен и пред граждански иск на стойност 250 млн. долара от главния прокурор на Ню Йорк, в който се твърди, че той и пълнолетните му деца са участвали в десетилетна измама. Главният прокурор иска да им бъде забранено за постоянно да изпълняват функциите на длъжностно лице или директор на дружество в щата Ню Йорк, наред с други санкции.