В Париж бе поискана условна присъда от две години затвор за баски активист и местен съветник, съден за предоставяне на материална помощ на сепаратистката организация ЕТА през 2005 г., която според него е била в подкрепа на усилията ѝ да сложи оръжие.

49-годишният Егоиц Урутикоетксеа, син на историческия лидер на ЕТА Йосу Тернера, се яви пред Апелативния съд в Париж по обвинение в "терористично престъпно сдружение". Той е обвинен, че през 2005 г. под фалшиво име е наел за няколко месеца апартамент и гараж във Виши (Алие), които е предоставил на ЕТА.

Активистът вече е бил осъждан за тези престъпления, включително и при обжалване, но в негово отсъствие, поради което делото се гледа отново по негово искане. Той отрича да е бягал или да се е укривал.

Хванаха лидера на ЕТА след 17-годишно издирване

Хванаха лидера на ЕТА след 17-годишно издирване

Политическият лидер на ЕТА е арестуван след 17-годишно бягство от властите

След арестуването му през октомври 2015 г. и няколкоседмичното му задържане в следствения арест той също е съден и осъден, този път в негово присъствие, за подобни престъпления, а именно предоставяне на помещения на ЕТА в Бордо и Лот-е-Гарон. През ноември 2021 г. за тези престъпления му е наложена условна присъда от две години лишаване от свобода.