Министерството на вътрешните работи на Испания съобщи, че дългогодишният главатар на баската сепаратистка екстремистка организация ЕТА е арестуван във Френските Алпи, информират АП и Би Би Си.

От 2002 г. властите издирват Хосе Урутикоечеа Бенгоечеа, познат като Хосу Тернера. Той е обвинен в престъпления срещу човечеството.

ЕТА се саморазпусна

ЕТА се саморазпусна

Пое отговорност, че не е бил разрешен баския "политически конфликт"

В съобщение министерството пояснява, че Гражданската гвардия на Испания и френските разузнавателни служби са арестували Тернера тази сутрин в Саланш - град с 16 000 души население в източната част на Френските Алпи.

Испанската прокуратура обвинява Тернера в атака с кола бомба пред казарми на гвардията през декември 1987 г., при която загиват 11 души, включително пет деца. От 1989 г. до 2000 г. лежа във френски и испански затвори.

ЕТА (Euskadi Ta Askatasuna), или "Баско отечество и свобода", е баска организация, която се бори за независимост на Баския. Основана е през 1959 г. Тя е избила повече от 850 души по време на борбата си за независима държава в Северна Испания и Южна Франция.

ЕТА се разформирова през май

ЕТА се разформирова през май

Преди години се разоръжи

Организацията спира огъня през 2011 г., предава оръжията си през 2017 г. и се саморазпуска през 2018 г. 

Политическият лидер на ЕТА е арестуван след 17-годишно бягство от властите.

Баските от ЕТА предават оръжията си

Баските от ЕТА предават оръжията си

ЕТА едва ли е останала с много оръжия, след полицейските операции, коментират испански медии