Баска групировка ЕТА предава оръжията си в южната част на Франция, декларира че ще предаде всички свои оръжия и експлозиви, съобщава Би БИ СИ.

Над 800 души са убитите и хиляди са ранените в продължаващата повече от 40 години борба на баските от ЕТА за независимост. Групата обяви прекратяване на огъня през 2011 г., но не се разоръжи, а Испания отказва да преговаря с ЕТА.

Съобщението за разоръжаване е получено в Би Би Си с писмо, с което се потвърждават по-ранните доклади за плановете за разоръжаване на ЕТА.

В писмото, с дата 7 април се казва, че "след като сме предали всички свои оръжия и експлозиви на представители на гражданското общество, ЕТА вече е разоръжена организация. Ние искаме да предупредим, че все още процесът може да бъде атакувана от враговете на мира. Единствената реална гаранция за успех са хилядите хора, които се събират в събота в Байон, Югозападна Франция в подкрепа на разоръжаването."

През последните години полицията във Франция и Испания подлага ЕТА на силен натиск, арестувани са стотици бойци, включително ръководни фигури. Иззети са и много от оръжията на групата.

Испански медии коментира, че ЕТА едва ли е останала с много оръжия, след многото проведени успешни полицейски операции.

Испанската полиция откри скривалище за експлозиви на ЕТА

Испанската полиция откри скривалище за експлозиви на ЕТА

Страховитата навремето баска сепаратистка организация

ЕТА е създадена преди повече от 50 години в ерата на испанския диктатор генерал Франко. Първото им известна убийство е през 1968 г., когато Мелитон Манзанас, шеф на тайната полиция, е застрелян в баския град Сан Себастиан.

През 2014 г. Международна комисия за проверка и инспектори, съобщават че ЕТА унищожила част от своите оръжия, но испанското правителство определя този ход на организацията, като "театрален".