Апелативен съд в американския щат Калифорния позволи част от последната забрана за пътуване на американския президент Донард Тръмп да влезе в сила, постановявайки, че правителството може да забранява влизането на територията на САЩ на хора от 6 мюсюлмански страни, ако те нямат никакви връзки със САЩ, съобщават американските медии.

Състав от трима съдии на базирания в Сан Франциско апелативен съд частично е уважил жалбата на администрацията на Тръмп за поне временно блокиране на решението на съдия, което спря прилагането на новата забрана за пътуване. Забраната на Тръмп беше обявена на 24 септември, като тя замени две предишни версии, върху които федерални съдилища наложиха възбрана.

Осем държави в забранителен списък за пътуване до САЩ

Осем държави в забранителен списък за пътуване до САЩ

Администрацията на президента Тръмп с нови рестрикции

Действията на съда означават, че забраната ще се прилага за хора от Иран, Либия, Сирия, Йемен, Сомалия и Чад, които нямат никакви връзки със САЩ.

Тези връзки се определят като семейни отношения и "официални, документирани" отношения с базирани в САЩ юридически лица като университети и агенции за преселване. Онези, които имат семейни връзки, които биха позволили влизане на територията на страната, включват баби и дядовци, внуци, зетьове, снахи, лели, чичовци, племенници и братовчеди на хора в САЩ.

Решението на съда не засяга хората от другите две страни, които се намират в забранителния списък на Тръмп, а именно - Северна Корея и Венецуела.

Върховният съд на САЩ затвърди забраната на Тръмп за пътуване

Върховният съд на САЩ затвърди забраната на Тръмп за пътуване

Забранява се на близо 24 хил. бежанци да влязат в САЩ

Щатът Хавай, който подаде жалбата в съда срещу забраната на Тръмп, твърди, че федералното законодателство за имиграцията не дава правомощия на Тръмп да налага рестрикции върху шест от тези страни. Съдията Дерик Уотсън в Хонолулу постанови миналия месец, че Хаваите вероятно ще успеят с този аргумент в съда.

Тръмп издаде първата си забрана за пътуване, насочена към няколко мюсюлмански страни, още през януари, само седмица след встъпването си в длъжност, а след това издаде ревизирана версия на забраната, след като първата беше блокирана от съдилищата. Втората забрана изтече през септември след дълга съдебна битка и беше заменена с друга ревизирана версия.

По думите на Тръмп, забраната за пътуване била необходима, за да бъдат защитени САЩ от мюсюлмански тероризъм. Като кандидат-президент Тръмп обеща "пълно и цялостно спиране на мюсюлманите, влизащи в САЩ".

Критиците на забраната за пътуване в нейните различни версии я наричат "мюсюлманска забрана", която нарушава конституцията на САЩ чрез дискриминация въз основа на религията.