В хода на Марша на несъгласните на Тургеневския площад в Москва вчера бяха задържани Никита Бели, лидер на Съюза на десните сили, правозащитникът Лев Пономарев и няколко десетки още души, които не се отказаха от провеждането на акцията независимо от забраната на властите.

По думите на Бели задържането е продължило около три часа и половинав Мещанското отделение на милицията.
За БиБиСи Бели обяснява, че документите на предадени на Басманския съд и в момента се очаква да се разберат датите за разглеждане на обвиненията.

На опозиционера, както и на Пономарев, е връчен протокол за административно нарушение - участие в неразрешен митинг.
По думите на адвоката ми обвиненията към тях са затова, че са пречели на предвижването на гражданите и на движението на транспорта, както и са се опитали да склонят други граждани за участие в митинга.

"Парадоксът беше, че мен ме задържаха не когато митингувах, а когато се опитвах да обясня своята позиция и позицията на партията на журналистите. Ние считаме действията на московските власти, въпреки че те не разрешиха митинга, за незаконни", обяснява Никита Бели.

Той допълва, че забраната за събирания представляващо по същество нарушение на конституцията.
"Става въпрос за реализация на конституционното право на гражданите за провеждане на събрания и митинги. Ако гражданите считат и желаят в съответствие с конституцията да се събират, то властта не трябва да им пречи", казва Бели.