Шведската климатична активистка Грета Тунберг беше осъдена да плати глоба заради неподчинение на полицията, съобщава "Ройтерс".

Окръжният съд в Малмьо я призна за виновна за неподчинение на полицейско разпореждане да напусне климатичен протест в града.

20-годишната Тунберг, която стана лице на млади климатични активисти по целия свят, след като организира седмични протести пред шведския парламент, призна, че не се е подчинила на полицейската заповед, но се обяви за невинна и заяви, че е действала поради необходимост.

"Абсурдно е тези, които действат в съответствие с науката, да плащат цената за това", изтъкна тя в съда.

Грета Тунберг задържана на екопротест в Германия

Грета Тунберг задържана на екопротест в Германия

Демонстрантите се обявили срещу унищожаване на село заради въглищна мина

По-рано Тунберг заяви в съдебната зала, че действията ѝ трябва да бъдат оправдани. "Смятам, че сме в извънредна ситуация, която застрашава живота, здравето и собствеността. Безброй хора и общности са изложени на риск както в краткосрочен, така и в дългосрочен план", посочи екоактивистката.

Съдът задължи Тунберг да плати 1500 шведски крони (144 долара) и допълнителни 1000 крони на фонда за жертви на престъпления. Глобата е наложена пропорционално на декларирания ѝ доход.

Максималното наказание за неподчинение на полицейско разпореждане са шест месеца затвор.

На 19 юни Тунберг и други екоактивисти блокираха пътя за камиони, превозващи петрол, в пристанището на Малмьо. Тя беше обвинена, че не се е отдръпнала, след като полицията ѝ го е наредила.

Обвиниха Грета Тунберг за неподчинение на полицията

Обвиниха Грета Тунберг за неподчинение на полицията

Очаква я глоба или до 6 месеца затвор