Климатичната активистка Грета Тунберг е била задържана от полицията по време на протест край село в Западна Германия, съобщи BBC.

Според полицията, Тунберг не е арестувана и е освободена, след като е била проверена личната ѝ карта.

Всички задържани в групата са били освободени без повдигане на обвинение, след като самоличността им е установена.

Демонстратите са искали да спрат проект за разрушаване на изоставено село, за да се разшири въглищна мина.

Според органите на реда, опасно е било присъствието им в близост до мина. Един мъж е скочил в мината. 

Организаторите на протеста съобщиха, че около 35 000 демонстранти са присъствали в събота, докато полицията каза, че броят им е бил близо 15 000. Полицията съобщи, че е успяла да изведе всички активисти от града през уикенда. Кадри от неделя показват, че Тунберг и други протестиращи са движени от полицията.

Грета Тунберг критикува Германия, че използва въглища вместо АЕЦ

Грета Тунберг критикува Германия, че използва въглища вместо АЕЦ

Коментарите й раздразниха Зелените в Германия: Как можа, Грета!

Припомняме, че през октомври Тунберг критикува плана на Берлин да затвори останалите ядрени централи в коментари, които развълнуваха про-ядрените политици в Германия и раздразниха Зелените.

В интервю шведският активист каза, че спирането на атомните електроцентрали е "лоша идея", ако означава преминаване към въглища.

Германия планираше да затвори останалите си три ядрени централи в края на годината. С проблемите с газа и продължителните прекъсвания на френските ядрени централи, причиняващи недостиг и скокове на цените, животът на два от реакторите сега вероятно ще бъде удължен, но само до април.

Берлин съживи пасивните въглищни централи, за да се справи с енергийната криза. Германия също така плаща на операторите на затворени централи за кафяви въглища до 450 милиона евро, за да подготвят централите за работа в случай на извънредни ситуации тази зима. Но правителството продължава да настоява, че ще прекрати използването на въглища до 2030 г.