Климатичната активистка Грета Тунберг критикува плана на Берлин да затвори останалите ядрени централи в коментари, които развълнуваха про-ядрените политици в Германия и раздразниха Зелените, пише "Политико".

В интервю, което ще бъде излъчено в сряда, чийто тийзър бе споделен онлайн от телевизионната водеща Сандра Майшбергер, шведският активист каза, че спирането на атомните електроцентрали е "лоша идея", ако означава преминаване към въглища.

На въпрос дали ядрената енергия е за предпочитане за климата, Тунберг каза: "Зависи. Ако вече работят, мисля, че би било грешка да ги затворим и да се обърнем към използване на въглища."

Германия планираше да затвори останалите си три ядрени централи в края на годината. С проблемите с газа и продължителните прекъсвания на френските ядрени централи, причиняващи недостиг и скокове на цените, животът на два от реакторите сега вероятно ще бъде удължен, но само до април.

Берлин съживи пасивните въглищни централи, за да се справи с енергийната криза. Германия също така плаща на операторите на затворени централи за кафяви въглища до 450 милиона евро, за да подготвят централите за работа в случай на извънредни ситуации тази зима. Но правителството продължава да настоява, че ще прекрати използването на въглища до 2030 г.

Германия запазва две ядрени централи като резерв

Германия запазва две ядрени централи като резерв

Роберт Хабек иска две атомни електроцентрали като резерв за спешни случаи

В Германия - традиционно антиядрена страна - общественият дискурс за удължаване на реакторите, дори за няколко месеца, е много по-противоречив от рестартирането на силно замърсяващите въглищни централи.

Коментарите на Тунберг веднага бяха подхванати от проядрени политици, дори в рамките на управляващата коалиция.

Финансовият министър Кристиан Линднер, който е от либералната Свободна демократическа партия, каза, че приветства "насърчението на Тунберг... в тази енергийна война всичко, което създава електрически капацитет, трябва да бъде свързано към мрежата. Причините говорят сами за себе си - икономически и физически."

"Как можа, Грета!", коментира депутатът Пол Зиемяк, член на християндемократическата опозиция. "Ако дори светецът-покровител на Зелените се застъпва за продължаване на експлоатацията на атомните електроцентрали, знаете с каква идеологическа аматьорска работа са ангажирани (министърът на икономиката на Зелените) Робърт Хабек и неговата партия", каза Флориан Хан, депутат от Баварската християнска партия Социален съюз.

Ядрената дискусия бе болезнена тема за екологичните групи и за партията на Зелените на Хабек. Бившият председател на Зелените Симон Петер, която сега работи за Германската федерация за възобновяема енергия, каза, че коментарите на Тунберг "нямат никакъв смисъл", тъй като атомните централи вече не са полезни и използват руски уран.

"Разбира се, това е много разгорещен дебат", каза Тунберг.

Екоактивисти атакуват ЕС заради даването на етикет за устойчивост на газа и АЕЦ

Екоактивисти атакуват ЕС заради даването на етикет за устойчивост на газа и АЕЦ

Според тях газа е мощно изкопаемо гориво, което заплашва европейската енергийна сигурност