Дузина екологични групи започват съдебни спорове срещу изпълнителната власт на Европейския съюз в опит да спрат включването на производството на природен газ и ядрена енергия в списъка с устойчиви дейности на блока, информира Асошиейтед прес.

През юли депутатите от Европейския съюз гласуваха за добавяне на природен газ и ядрена енергия към списъка, подкрепяйки предложение на Европейската комисия, което предизвика ожесточени критики и обвинения в зелено промиване.

ClientEarth, Европейската служба за политика на WWF, транспорт и околна среда (T&E) и BUND заявиха, че са поискали вътрешен преглед на решението за включване на газ. Европейската комисия разполага с до 22 седмици, за да отговори и групите казват, че ще отнесат иск до Съда на ЕС, ако изпълнителната власт откаже да преразгледа въпроса.

Според екоактивистите газът е мощно изкопаемо гориво, което заплашва европейската енергийна сигурност и е довело до главоломно високи цени на енергията в цяла Европа.

Групите твърдят, че даването на етикет за устойчив газ противоречи на други закони на ЕС и не зачита ангажиментите и задълженията на ЕС съгласно целта на Парижкото споразумение от 2015 г. за ограничаване на глобалното затопляне.

Проучване на WWF: Европейците не смятат газа и АЕЦ за устойчиво решение

Проучване на WWF: Европейците не смятат газа и АЕЦ за устойчиво решение

Едва 29% подкрепят плана на ЕК за включване на изкопаемия газ и ядреното гориво в Таксономията на ЕС

Отделно, осем организации на Грийнпийс в Европа са предприели действия срещу включването в така наречения таксономичен делегиран акт както на изкопаеми газове, така и на ядрена енергия. Те също са изпратили искане за вътрешен преглед до Комисията с аргумента, че включването им е нарушение на регламента за таксономията.

Системата за зелено етикетиране на Европейската комисия определя какво се квалифицира като инвестиция в устойчива енергия. Изпълнителната власт на ЕС първоначално не включваше газ и ядрена енергия и създаде разделение между страните членки, когато предложи добавянето им по-рано тази година.

Въпросът за ядрената енергия разделя еколозите, енергийните експерти и правителствата от години, като някои твърдят, че тя е важен източник на енергия, защото се произвежда без емисии и следователно е "чиста", докато други казват, че рисковете от ядрени реакции са твърде големи и инфраструктурата е бавен и скъп за изграждане. Втечненият природен газ, очевидно изкопаемо гориво, е остро критикуван в екологичните среди.

При определени условия газът и ядрената енергия вече ще бъдат част от микса, което ще улесни частните инвеститори да влеят пари и в двете.

Спорно решение на ЕС - обявява ядрените и газовите централи за „зелени“

Спорно решение на ЕС - обявява ядрените и газовите централи за „зелени“

Ходът има както противници, така и поддръжници